17:35 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1644)
0 0 0
Βρείτε μας

Με ένα δωρεάν SMS στο 13033 ή με τα σχετικά έντυπα και για έξι λόγους εγκρίνεται η κατ' εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών, εν μέσω του lockdown για τη νόσο COVID-19, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ και απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανά περιοχή.

Έξι κωδικοί έχουν ενεργοποιηθεί για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών, εν μέσω του lockdown για τη νόσο COVID-19, και αυτή εγκρίνεται είτε με αποστολή δωρεάν μηνύματος στο 13033 είτε με τα σχετικά έντυπα, ενώ από τις 21:00 έως τις 05:00 ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία στις «κόκκινες» περιοχές διαρκεί από τις 18:00 έως τις 05:00. 

Ποιοι κωδικοί ισχύουν

Oι κωδικοί που ισχύουν για τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτοί είναι οι εξής:

Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται ύστερα από σχετική επικοινωνία.

Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλείο), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία (π.χ. εφορία) ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.

Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το SMS που αποστέλλεται στο 13033, για να είναι έγκυρο, πρέπει να έχει την κάτωθι μορφή:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).

Η συμπλήρωση του εντύπου και οι βεβαιώσεις μετακίνησης

Μετακίνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου ή χειρόγραφης βεβαίωσης, όπως υποδεικνύεται στην ιστοσελίδα forma.gov.gr.

Τα έντυπα βεβαίωσης για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση είναι τα εξής:

Για τους εργαζόμενους:

Τι πρέπει να γράφει η χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης 

Στη χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης πρέπει να αναγράφονται συγκεκριμένες πληροφορίες.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Διεύθυνση κατοικίας
  • Λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 21:00 έως τις 05:00 (καθημερινές) και από τις 18:00 έως τις 05:00 (Σαββατοκύριακα), ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, με εξαίρεση τους λόγους εργασίας, τους λόγους υγείας ή τη βόλτα με το κατοικίδιο ζώα κοντά στην κατοικία.

Ακόμα, στις λοιπές επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 18:00 έως τις 05:00 όλες τις ημέρες της εβδομάδας και στις «κίτρινες» από τις 21:00 έως τις 05:00.

Θέμα:
Lockdown (1644)
Tags:
απαγόρευση κυκλοφορίας, βεβαίωση, 13033, SMS, μετακίνηση, lockdown, COVID-19, κορονοϊός, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK