14:27 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 13
Βρείτε μας

Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επανεκδώσουν τη βεβαίωση μετακίνησής τους, μέσω τους συστήματος «Εργάνη», από τη Δευτέρα (15/02).

Νέο έντυπο μετακίνησης για τους εργαζόμενους θα ισχύει από τη Δευτέρα (15/02), σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι άσκοπες μετακινήσεις και να μπει «φρένο» στη μετάδοση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, δεν θα ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να τις λαμβάνουν ούτε από τον εργοδότη τους ούτε από το σύστημα «Εργάνη» αλλά ούτε και από το forma.gov.gr.

Από την άλλη, όσοι εργαζόμενοι έχουν εκδώσει τη βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη», καλούνται, από την ερχόμενη Δευτέρα, να την ανανεώσουν, βάσει της νέας φόρμας, ανεξάρτητα της ημερομηνίας λήξης της.

Με τα νέα δεδομένα έτσι, αν ο μισθωτός έχει δηλωθεί ως τηλεργαζόμενος, το σύστημα δεν θα του επιτρέπει να βγάλει βεβαίωσης μετακίνησης.

Παράλληλα, το σύστημα, στη νέα βεβαίωση, αναμένεται να συμπληρώνει αυτόματα το πραγματικό ωράριο εργασίας, αλλά και τις δηλωμένες υπερωρίες.

Όπως άλλωστε αναφέρει η σχετική ΚΥΑ «η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του». 

Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς πολλοί εργαζόμενοι σε αναστολή η τηλεργασία είχαν και βεβαιώσεις μετακίνησης από τους εργοδότες τους, κυκλοφορώντας… ανενόχλητοι το προηγούμενο διάστημα.  

Πλέον οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να δηλώσουν από πριν στο σύστημα «Εργάνη» τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία και αναστολή. Μέχρι την Κυριακή (14/2), μάλιστα, θα πρέπει να έχουν προαναγγελθεί οι αναστολές των εργαζομένων στις κλειστές επιχειρήσεις.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων από το forma.gov.gr και τη  βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Οι βεβαιώσεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε 14 ημέρες.

Την ίδια ώρα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εκτός από τη βεβαίωση από το forma.gov.gr θα πρέπει να έχουν μαζί τους και μια εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε σε περίπτωση ελέγχου να διαπιστώνεται αν όντως ανήκει στον ΚΑΔ που αναγράφεται στη βεβαίωσή του.

Με τη βεβαίωση, επίσης, από το forma.gov θα μετακινούνται επίσης οι εργάτες για γεωργικές εργασίες, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

Τι αναφέρεται στην ΚΥΑ

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ΚΥΑ για τα νέα μέτρα: Δεν θα χορηγούνται βεβαιώσεις κίνησης  σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν μάλιστα ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε αυτούς παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021.

Ειδικότερα για την μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη) πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης. Η βεβαίωση μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

  • Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ' εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
  • Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Εναλλακτικά μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Όσον αφορά τέλος στο ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυτό διατηρείται στο 50% του προσωπικού που έχει τη δυνατότητα να δουλέψει από απόσταση, ενώ η μη τήρηση του ορίου προβλέπει πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να εργάζονται τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ στις υπηρεσίες θα βρίσκεται μόνο το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, καθώς στο δημόσιο η τηλεργασία θα εφαρμοστεί στο μέγιστο βαθμό. Στις περιπτώσεις, δε, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία, οι υπάλληλοι θα δουλεύουν εκ περιτροπής.

Tags:
κορονοϊός, ΕΡΓΑΝΗ, βεβαίωση εργαζομένου, εργαζόμενοι, εργαζόμενος, βεβαίωση, καραντίνα, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK