17:29 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νέο έντυπο μετακίνησης για τους εργαζόμενους θα ισχύει από τη Δευτέρα (15/02), στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Νέα βεβαίωση μετακίνησης θα πρέπει να εκδώσουν από τη Δευτέρα (15/02) οι εργαζόμενοι που θα πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους.

Στο πλαίσιο να μπει «φρένο» στις άσκοπες μετακινήσεις, προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης, δεν θα μπορούν πλέον να παίρνουν άδεια μετακίνησης από τον εργοδότη τους, αλλά ούτε και να βγάζουν από το σύστημα «Εργάνη» και το forma.gov.gr.

Από την άλλη, όσοι εργαζόμενοι έχουν εκδώσει βεβαίωση από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», πρέπει να την ανανεώσουν, ανεξάρτητα της ημερομηνίας λήξης της, βάσει της νέας φόρμας.

Πλέον οι επιχειρήσεις καλούνται να δηλώσουν μέχρι την Κυριακή (14/02), στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία και αναστολή, ώστε αυτό να μπλοκάρει την προσπάθειά τους να βγάλουν βεβαίωση μετακίνησης.

Οι εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να δουλεύουν με φυσική παρουσία, θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν το έντυπο τύπου Α μέσω της φόρμας στο forma.gov.gr και τη βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι βεβαιώσεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε 14 ημέρες, ενώ σε αυτές αναμένεται να συμπληρώνεται αυτόματα το πραγματικό ωράριο εργασίας.

Την ίδια ώρα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εκτός από το έντυπο τύπου Α θα πρέπει να έχουν μαζί τους και μια εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε σε περίπτωση ελέγχου να διαπιστώνεται αν όντως ανήκει στον ΚΑΔ που αναγράφεται στη βεβαίωσή του.

Με τη βεβαίωση, επίσης, από το forma.gov θα μετακινούνται επίσης οι εργάτες για γεωργικές εργασίες, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Όσον αφορά τέλος στο ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυτό διατηρείται στο 50% του προσωπικού που έχει τη δυνατότητα να δουλέψει από απόσταση, ενώ η μη τήρηση του ορίου προβλέπει πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να εργάζονται τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ στις υπηρεσίες θα βρίσκεται μόνο το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, καθώς στο δημόσιο η τηλεργασία θα εφαρμοστεί στο μέγιστο βαθμό. Στις περιπτώσεις, δε, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία, οι υπάλληλοι θα δουλεύουν εκ περιτροπής.

Tags:
αναστολή, αναστολή εργασίας, καραντίνα, πλατφόρμα, φόρμα, εργαζόμενοι, εργαζόμενος, ΕΡΓΑΝΗ, βεβαίωση μετακίνησης, βεβαίωση εργαζομένου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK