02:50 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1536)
0 0 0
Βρείτε μας

Νέα έντυπα ως προς τη βεβαίωση κυκλοφορίας πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι από τη Δευτέρα (15/02), στο πλαίσιο αυστηροποιημένου lockdown για τη νόσο COVID-19.

Με καινούριες βεβαιώσεις, από τη Δευτέρα (15/02), μπορούν κυκλοφορούν οι πολίτες από και προς την εργασία τους, εν μέσω αυστηροποιημένου lockdown για τη νόσο COVID-19.

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης (10/02):

«Επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι με επαγγελματική ταυτότητα, εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου όπως Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητας τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους».

Από τη Δευτέρα (15/02) θα ισχύουν τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων», τα οποία έχουν αναρτηθεί στο ΕΡΓΑΝΗ.

Πλέον από τις βεβαιώσεις αυτές αποκλείονται όσοι:

  • Είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.
  • Εργάζονται μέσω τηλεργασίας.
  • Είναι σε νόμιμη άδεια.

Οι παραπάνω κατηγορίες μπορούν να μετακινούνται με SMS στο 13033, χρησιμοποιώντας τους έξι κωδικούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι βεβαιώσεις χορηγούνται ηλεκτρονικά από το ΕΡΓΑΝΗ (https://eservices.yeka.gr/) του ή στον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη.

Επισημαίνεται πως οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει πως παρότι οι νέες βεβαιώσεις είναι απαραίτητες από τη Δευτέρα, θα δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα δύο ημερών για να καθιστούν υποχρεωτικές.

Από την Τετάρτη 17/02, όμως, και ώρα 06:00 οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη νέα βεβαίωση.

Βεβαίωση κίνησης εργαζόμενου
© Φωτογραφία : Υπουργείο Εργασίας
Βεβαίωση κίνησης εργαζόμενου

Τι ισχύει για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και δημοσιογράφους

Με νέο έντυπο μπορούν, επίσης, να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Σε αυτή την περίπτωση θα  πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Βεβαίωση κίνησης μέλους διοίκησης
Υπουργείο Εργασίας
Βεβαίωση κίνησης μέλους διοίκησης
Βεβαίωση κίνησης ελεύθερου επαγγελματία
© Φωτογραφία : Υπουργείο Εργασίας
Βεβαίωση κίνησης ελεύθερου επαγγελματία

Επίσης, το Δημόσιο, θα πρέπει να λειτουργεί μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, ενώ οι βεβαιώσεις των εργαζομένων θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας «με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού».

Τέλος, όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Θέμα:
Lockdown (1536)
Tags:
lockdown, COVID-19, κορονοϊός, πανδημία, ΕΡΓΑΝΗ, εργαζόμενοι, βεβαίωση εργαζομένου, βεβαίωση μετακίνησης, βεβαίωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK