23:24 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή θα αρχίσει αργά απ' ό,τι συνήθως, μιας και το Πάσχα, φέτος, απέχει πολλές ημέρες ακόμα.

Μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης είναι το Πάσχα, το οποίο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, φέτος, «πέφτει» στις 2 Μαΐου, δηλαδή αργότερα από το συνηθισμένο και έτσι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αρχίζει στις 15 Μαρτίου, την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας

Πώς υπολογίζεται ο εορτασμός του Πάσχα

Αναφορικά με τον καθορισμό του Πάσχα, που είναι κινητή εορτή, σημαίνονται ρόλο διαδραματίζει η Σελήνη και, κυρίως, η Πανσέληνος την περίοδο της εαρινής ισημερίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο eortologio.gr, η Α' Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, που έγινε το 325, όρισε ως ημέρα του Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.

Εφόσον η πανσέληνος είναι Κυριακή, το Πάσχα εορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή και επειδή η πρώτη ημέρα της Σελήνης τοποθετείται μεταξύ 8ης Μαρτίου και 5ης Απριλίου, τότε μπορεί να «πέσει» στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.

Οι ημερομηνίες αυτές υπολογίζονται με το παλαιό ημερολόγιο, γιατί με αυτό καθορίζεται η εαρινή ισημερία και για τον εορτασμό του Πάσχα, σύμφωνα με το νέο, προσθέτουμε 13 ημέρες.

Έτσι, οι ημερομηνίες του Ορθόδοξου Πάσχα κυμαίνονται από τις 4 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου και επειδή η εαρινή ισημερία υπολογίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο, οι παλαιοημερολογίτες και οι νεοημερολογίτες γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα.

Αντίθετα, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες καθορίζουν την εαρινή ισημερία με βάση το νέο ημερολόγιο και γι' αυτό εορτάζουν συνήθως το Πάσχα μια εβδομάδα νωρίτερα από τους Ορθόδοξους.

Ωστόσο, το Πάσχα συμβαίνει να εορτάζεται ταυτόχρονα από τις Δυτικές Εκκλησίες και την Ορθόδοξη, όταν η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία «πέφτει» μετά τις 28 Μαρτίου.

Tags:
Πάσχα, ημερολόγιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK