21:07 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
Infographics

Αυτές ήταν οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (660)
0 23
Βρείτε μας
Οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο
© Sputnik

Σε συνεχή ένταση βρίσκεται η Ανατολική Μεσόγειος, τις τελευταίες βδομάδες, λόγω των ερευνών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας.

Η κατάσταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει τεταμένη λόγω των εξερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Συγκεκριμένα οι απόπειρες σεισμικών ερευνών του Oruc Reis νότια του Καστελλορίζου ελήφθη από την Αθήνα ως ένδειξη αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή με αποτέλεσμα την κινητοποίηση μονάδων και των δύο χωρών μέσα στον Αύγουστο.

Από την άλλη, οι σεισμικές έρευνες της Άγκυρας με το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτέλεσε επίσης σημείο έντασης.

Η δέσμευση περιοχών από την Τουρκία με NAVTEX επέτεινε το κλίμα έντασης στην περιοχή. Ωστόσο, στις 13/9 το τουρκικό Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια καθώς η Άγκυρα δεν ανανέωσε τη ΝΑVTEX. 

Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια επιστροφής στο διάλογο με την πρωθυπουργό της Ελλάδας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στη Χάγη αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (660)
Tags:
Μπαρμπαρός, Γιαβούζ, Oruc Reis, θαλάσσιες έρευνες, έρευνες, υδρογονάνθρακες, Ελλάδα, στόλος, στρατός, Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ INFOGRAPHICS