11:54 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
INTERNET
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το 60% των παιδιών μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα από το δημοτικό και γύρω στο 94% των παιδιών στην εφηβεία, είναι μέσα στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τι κάνει το παιδί τους όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο.

Αδυναμία των γονιών να ελέγξουν τα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου αποκαλύπτει έρευνα, καθώς παιδιά του Δημοτικού ξενυχτούν παίζοντας στο κινητό τηλέφωνο και στον υπολογιστή «games», ενώ σε μεγάλο ποσοστό παιδιά Γυμνασίου έχουν δεχτεί παρενόχληση μέσω διαδικτύου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, σε 13.000 μαθητές, με φόντο τις διαδικτυακές τους συνήθειες, το πώς επηρεάζεται η ψυχολογία τους από τα κοινωνικά δίκτυα και το online gaming καθώς και την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία 2 στα 10 παιδιά Δημοτικού και 4 στα 10 παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου δεν συζητούν με τους γονείς τους θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό γονιών συνεχίζει να μη θέτει όρια ούτε στο χρόνο που δαπανούν τα παιδιά στο διαδίκτυο, ούτε στο περιεχόμενο που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση.

Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τι κάνει το παιδί τους όταν βρίσκεται on line, ενώ και τα παιδιά, το 30% του Δημοτικού και το 60% Γυμνασίου – Λυκείου, δεν θα πουν ή θα διστάσει να πουν στους γονείς του αν κάτι τα αναστατώσει κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού παιχνιδιού. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι τα παιδιά θεωρούν πως οι γονείς δεν ασχολούνται ή φοβούνται ότι θα τους απαγορεύσουν το παιχνίδι είτε ότι δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Υπεύθυνος Γραμμής «Help Line Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς: «Η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά στη χώρα, μας ότι 10% των παιδιών του δημοτικού ξενυχτούν για να παίζουν games και 21% των εφήβων. Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά δεν έχουν τον έλεγχο που θα έπρεπε. Επιπλέον το 60% των παιδιών μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα από το δημοτικό και γύρω στο 94% των παιδιών μας στην εφηβεία, είναι μέσα στα κοινωνικά δίκτυα. Ιδιαίτερη αξία θα ήθελα να δώσουμε στο ρόλο των γονέων όπου δυστυχώς αποδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο. Βλέπουμε ότι το 40% των γονιών δεν έχουν μιλήσει καθόλου με τα παιδιά τους για το ασφαλές διαδίκτυο και φτάνει το 60% στα παιδιά του Γυμνασίου. Άρα βλέπουμε ότι ο ρόλος του γονιού θα πρέπει να ενισχυθεί πολύ, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι τα παιδιά σερφάρουν μόνα τους σε έναν χώρο που είναι φτιαγμένος για ενηλίκους».  

Social media

Τα κοινωνικά δίκτυα (social media) ήταν ένα από τα θέματα που επικεντρώθηκε η έρευνα και κυρίως ο βαθμός επηρεασμού στα όσα βλέπουν εκεί.

Όπως προέκυψε δύο στα 10 παιδιά ηλικίας από 13-18 ετών, ανησυχεί για τον αριθμό των «Like» που θα λάβει στο περιεχόμενο που ανεβάζει σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, το 19% έχει προβεί σε διαγραφή φωτογραφίας που δεν έλαβε ικανοποιητικό αριθμό Like και το 28% χρησιμοποιεί συστηματικά φίλτρα στις φωτογραφίες που μοιράζεται.

Σημειώνεται ότι, η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2019 σε δείγμα 13.000 μαθητών ηλικίας από 10-18 ετών σε περίπου 500 σχολεία των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου και Δωδεκανήσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ασθένειες και επισήμως η επαγγελματική εξουθένωση και ο εθισμός στα παιχνίδια

Παραιτήθηκε ο ΥΠΟΙΚ της Σκωτίας μετά τους ισχυρισμούς ότι έστελνε μηνύματα σε 16χρονο αγόρι

Πώς το Facebook αντλεί πληροφορίες για εσάς από τρίτα site και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει

Tags:
Games, social media, κοινωνικά δίκτυα, Λύκειο, Γυμνάσιο, δημοτικό σχολείο, γονείς, σχολείο, παιδιά, διαδίκτυο, έρευνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK