01:09 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
INTERNET
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σαν σήμερα, το 1910, γεννήθηκε η Irena Sendler, κοινωνική λειτουργός από την Πολωνία με πλούσια αντιναζιστική δράση και το σημερινό (15/02) Google Doodle την τιμά.

Την Irena Sendler, την κοινωνική λειτουργό με αντιναζιστική δράση, τιμά το σημερινό (15/02) Google Doodle, αφού η γυναίκα γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1910.

Ο πατέρας της ήταν γιατρός και εκείνη σπούδασε πολωνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, από όπου όμως εκδιώχθηκε για τρία χρόνια επειδή διαμαρτυρήθηκε για το καθεστώς διακρίσεων εις βάρος των Εβραίων φοιτητών.

Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, μαζί με συναδέλφους της στην Κοινωνική Πρόνοια, βοήθησε στη διάσωση πολλών Εβραίων, εφοδιάζοντάς τους με πλαστά χαρτιά.

Μάλιστα, έγινε επικεφαλής ενός ειδικού τμήματος της παράνομης οργάνωσης «Żegota», με στόχο τη διάσωση πολλών Εβραίων παιδιών.

Ως υπάλληλος της Κοινωνικής Πρόνοιας είχε ειδική άδεια ώστε να εισέρχεται στο Γκέτο της Βαρσοβίας για να ελέγχει την κατάσταση των εγκλείστων. Έτσι, μαζί με τους συνεργάτες της έβγαλε περίπου 2.500 παιδιά μέσα σε βαλίτσες, σε καλάθια, σε καρότσια τα οποία ήταν φορτωμένα και με άλλα υλικά.

Το 1943, η Irena Sendler συνελήφθη από την Γκεστάπο, αλλά παρά τα βασανιστήρια που υπέστη, δεν αποκάλυψε το παραμικρό. Μετά την απελευθέρωση, εντάχθηκε στο Ενωμένο Εργατικό Κόμμα Πολωνίας.

Το Ισραήλ τής απένειμε, το 1965, τον τίτλου του Δικαίου των Εθνών. Επίσης, η ίδια παραιτήθηκε από το Ενωμένο Εργατικό Κόμμα Πολωνίας, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 1968 στην Πολωνία, και είχε εξαναγκαστεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση επειδή είχε υποστηρίξει δημόσια το Ισραήλ, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967. Το 1980 εντάχθηκε στο κόμμα «Αλληλεγγύη».

Η Irena Sendler απεβίωσε στις 12 Μαΐου 2008 και τάφηκε στη Βαρσοβία.

Διαβάστε ακόμα:

Else Lasker-Schüler: Το σημερινό Google Doodle τιμά τη Γερμανίδα ποιήτρια

Tags:
Ιρένα Σέντλερ, Google Doodle, Google
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK