18:56 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
INTERNET
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικτυακή πρωτοβουλία στο Avaaz για τη μη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε ισλαμικό τέμενος.

Κλιμακώνεται η προσπάθεια της Ελλάδας για την αποτροπή της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Η συνεδρίαση του Δικαστηρίου είναι προγραμματισμένη για τις 2 Ιουλίου, με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δεσμεύεται να εφαρμόσει την απόφαση, ανεξαρτήτως του περιεχομένου της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό ζήτημα της δικαστικής συνεδρίασης είναι η μετατροπή ή μη της Αγίας Σοφίας από μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε ισλαμικό τέμενος.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή της σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθιστώντας αναγκαία τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου και χώρου πολιτισμικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικτυακή πρωτοβουλία στην ιστοσελίδα Avaaz, στην οποία εκφράζεται η κάθετη αντίθεση στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μάλιστα, οι χρήστες καλούνται να υπογράψουν τη σχετική πρωτοβουλία, η οποία θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την UNESCO.

«Αναμφισβήτητα η Αγία Σοφία είναι ένα μοναδικό ανθρώπινο επίτευγμα και αριστούργημα βυζαντινής ναοδομίας, αρχιτεκτονικής παγκοσμίου κάλλους και θαυμασμού, ενώ έως και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα κατ' εξοχήν μνημείο και σημείο αναφοράς του χριστιανικού πολιτισμού ολόκληρης της οικουμένης» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Και προστίθεται: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν θα είναι μόνο αντίθετη προς τη βούληση του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, που την έκανε μουσείο, αλλά θα είναι προσπάθεια παραποίησης του παγκόσμιου συμβολισμού εν γένει του βυζαντινού αυτού οικοδομήματος που τελεί υπό την προστασία της UNESCO. Η μεγαλοπρέπεια της Αγίας Σοφίας και η αναγνώρισή της ως μνημείο Οικουμενικού και όχι εθνικού ενδιαφέροντος δεν δύναται να επιτρέψει σε κανέναν να την αντιμετωπίζει σαν λάφυρο ούτε και σαν πιόνι χάριν πολιτικών – γεωπολιτικών παιχνιδιών».

Χθες, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, έστειλε επιστολή στις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της UNESCO, διαμηνύοντας ότι «η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απολέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος».

Tags:
διαδίκτυο, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μουσουλμανικό τέμενος, τέμενος, τζαμί, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK