20:38 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
INTERNET
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Η Πολωνή ποιήτρια, Mascha Kaléko, είναι το κεντρικό πρόσωπο του Google Doodle της Τετάρτης (16/09), η οποία αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του '30.

Κεντρικό πρόσωπο του Google Doodle της Τετάρτης (16/09) είναι η Πολωνή ποιήτρια, Mascha Kaléko, και τα έργα της άρχισαν να αναγνωρίζονται κατά τη δεκαετία του '30, στο Βερολίνο. 

Ειδικότερα, η Kaléko γεννήθηκε, το 1907, στο Χρζάνοβ, στη σημερινή νότια Πολωνία, αλλά με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή και η οικογένειά της εγκατέλειψαν τη χώρα για τη Γερμανία και τελικά έφτιαξαν ένα νέο σπίτι, στο Βερολίνο, το 1918.

Ως έφηβη ασχολήθηκε με την ποίηση και μέσα σε αρκετά χρόνια έγινε διάσημη, καθώς οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της και, μάλιστα, στο ποίημά της, με τίτλο «Das Bißchen Ruhm» έγραψε μεταφορικά για τη φήμη της ως φυτά που πρέπει να διατηρούνται με καθημερινή φροντίδα, μια ιδέα που αντανακλάται στην απεικόνιση του Google Doodle.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Kaléko ήταν ήδη μια καθιερωμένη προσωπικότητα της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (avant-garde) του Βερολίνου.

Η Kaléko, το 1933, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Das Lyrische Stenogrammheft» και, δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το «Kleine Lesebuch für Große».

Στο έργο της Kaléko συλλαμβάνεται έξυπνα η ουσία της καθημερινής αστικής ζωής, στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και μέσω σατιρικών στίχων εξερευνήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, η Kaléko εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ και συνέχισε να γράφει ποίηση για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η Kaléko άφησε την τελευταία της πνοή στις 21 Ιανουαρίου 1975 στη Ζυρίχη.

Tags:
Google Doodle, Google
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK