01:11 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Εν αναμονή κύματος κακοκαιρίας, η Νέα Οδός, η Κεντρική Οδός και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνουν συμβουλές και συστάσεις απευθύνουν προς τους οδηγούς.

Σε ετοιμότητα για το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα από την Τετάρτη, βρίσκονται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι από τη νύχτα της Τρίτης μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά της βόρειας χώρας και στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.

Νέα Οδός: Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα

Στη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κακοκαιρία, προχώρησε η Νέα Οδός. Η εταιρεία διαχειρίζεται την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας  (ΑΘΕ) και την Ιόνια Οδό.

«Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων», αναφέρει η διαχειρίστρια εταιρεία, καλώντας παράλληλα τους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων.

Αν πρέπει να ταξιδέψουν, η Νέα Οδός συμβουλεύει τους πολίτες:

 • Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε.(Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται  για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306  (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.
 • Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.
 • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Αναφορικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες, η Νέα Οδός συμβουλεύει:

 • Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
 • Η ταχύτητα με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα.
 • Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Καταλήγοντας, η Νέα Οδός τονίζει ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του και πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Κεντρική Οδός: Οι οδηγοί να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

Σε ανάλογη ενημέρωση προχώρησε και η Κεντρική Οδός.

«Η Κεντρική Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Παρακαλούμε τους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων», ανέφερε.

Παράλληλα, συμβουλεύει όσους πρέπει να ταξιδέψουν:

 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.
 • Σε περίπτωση που το όχημα τους δε φέρει χειμερινά ελαστικά, να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.
 • Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός.
 • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.
 • Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 801 700 7000.

Σε αυξημένη ετοιμότητα για την κακοκαιρία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε αυξημένη ετοιμότητα ενόψει της νέας κακοκαιρίας βρίσκεται και η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας.

Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας καλεί επίσης τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Σε περιοχές που αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και άνεμοι, η ΓΓΠΠ συμβουλεύει τους πολίτες:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

- Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που αναμένονται χιόνια και παγετός, η ΓΓΠΠ συμβουλεύει όσους θα κινηθούν με αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Όσοι μετακινούνται πεζή, η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει:

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετεωρολόγος προειδοποιεί ότι η κακοκαιρία θα χτυπήσει σε τρία στάδια - Χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο

Tags:
ασφαλής οδήγηση, οδήγηση, χιόνια, εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, κακοκαιρία, καιρός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK