19:20 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τι ακριβώς προκάλεσε το πρωτοφανές κύμα καύσωνα, το οποίο έπληξε την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο. Πού οφείλονται οι θερμοκρασίες-ρεκόρ για μήνα Μάιο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, γίναμε μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου καύσωνα στην Ελλάδα, με τις θερμοκρασίες να καταρρίπτουν κάθε ιστορικό ρεκόρ για τον Μάιο.

Σύμφωνα με το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ακραία θερμή εισβολή των προηγούμενων ημερών οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και ειδικότερα, στις αέριες μάζες από Αλγερία και Λιβύη.

Τι συμβαίνει συνήθως

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη -και συγκεκριμένα στη Μεσόγειο- κατά τον Μάιο, χαρακτηρίζεται από σύντομες εναλλαγές θερμών και ψυχρών περιόδων.

Αυτό οφείλεται στην ολοένα και ισχυρότερη θέρμανση του εδάφους από τον ήλιο, καθώς βαδίζουμε προς το θερινό ηλιοστάσιο. Την ίδια ώρα, στην ατμόσφαιρα προϋπάρχουν ψυχρές αέριες μάζες σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη που συχνά βρίσκουν δίοδο προς τα νότια.

Αυτή η κυκλοφορία των αερίων μαζών προκαλεί συνήθως αστάθεια στην ατμόσφαιρα και απογευματινές καταιγίδες.

Τι άλλαξε φέτος

Πιο σπάνια, όπως συνέβη φέτος, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη μετακινούνται σε πολύ μικρά γεωγραφικά πλάτη, όπως, για παράδειγμα, στη Βόρεια Αφρική, και μετατοπίζουν πολύ θερμές αέριες μάζες πάνω από την Έρημο Σαχάρα προς τη Μεσόγειο.

Σημαντικό ρόλο στην κίνηση των αεριών μαζών διαδραματίζει ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε μεγάλα ύψη, μέσα στην τροπόσφαιρα (σ.σ.: 9-10 χιλιόμετρα). Πρόκειται για τον αεροχείμαρρο.

Τις τελευταίες ημέρες (15-18 Μαΐου 2020), ο αεροχείμαρρος εντοπίστηκε πάνω από τα βόρεια σύνορά μας, σε ασυνήθιστα βόρειο γεωγραφικό πλάτος για την εποχή.

Αεροχείμαρρος στα βόρεια της Ελλάδας το διάστημα 15 – 18 Μαΐου του 2020
© Φωτογραφία : meteo.gr
Αεροχείμαρρος στα βόρεια της Ελλάδας το διάστημα 15 – 18 Μαΐου του 2020

Ταυτόχρονα, η δίοδος πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική –και συγκεκριμένα από τα πολύ χαμηλά και πολύ θερμά στρώματα περιοχών της νότιας Αλγερίας και της νότιας Λιβύης–, επηρέασε τα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο.

Η εμμονή αυτής της ατμοσφαιρικής διάταξης για αρκετές ημέρες οδήγησε στο ακραίο κύμα καύσωνα, το οποίο βιώσαμε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Tags:
καιρός, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υψηλές θερμοκρασίες, θερμοκρασία, καύσωνας, ζέστη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK