09:37 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μεσογειακός κυκλώνας ενδεχομένως να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα και να πλησιάσει την Ελλάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Ωστόσο, το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο.

Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης επικαλούμενος προγνωστικά στοιχεία από μετεωρολογικά μοντέλα έκανε λόγο για πιθανό σχηματισμό ενός μεσογειακού κυκλώνα ο οποίος θα πλησιάσει την Πέμπτη την Ελλάδα.

Παρά ταύτα, το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι η πλειονότητα των διαθέσιμων προγνωστικών μοντέλων δείχνει μη ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ενός medicane (όπως είναι διεθνώς γνωστό το φαινόμενο από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) στο Ιόνιο Πέλαγος και ειδικά κοντά στις ακτές της χώρας μας.

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας, ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Στο βίντεο παρουσιάζονται δορυφορικές εικόνες και ανιχνεύσεις ηλεκτρικών εκκενώσεων από το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr «ZEUS» μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 14/09.

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει ότι η πρόγνωση μπορεί εν τέλει να αλλάξει καθώς «η εποχή που διανύουμε εμφανίζει πολύ χαμηλή προγνωσιμότητα» ενώ τόνισε ότι δεν χρειάζεται ανησυχία για το φαινόμενο.

«Δεν χρειάζεται ανησυχία, μιας και τα συστήματα αυτά δεν έχουν μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις για να κρατήσουν τη συνοχή τους. Έτσι μέχρι τα δυτικά παράλια της χώρας μας μπορεί και να αντέξουν σαν κυκλώνες, στην πορεία όμως εξελίσσονται όπως ένα βαρομετρικό χαμηλό».
Tags:
Ελλάδα, καιρός, μεσογειακός κυκλώνας, κυκλώνας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK