09:09 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για το μέχρι πότε θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα, ενημερώνει ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα, που είναι πιθανό να πλησιάσει την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο γνωστός μετεωρολόγος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει: «Μεσογειακή τροπική ύφεση, Μεσογειακή τροπική θύελλα, Μεσογειακός κυκλώνας, ή ένα απλό βαρομετρικό χαμηλό το σύστημα ανοιχτά της Λιβύης? Κατά την ταπεινή μου άποψη σύμφωνα με όσα έχουμε διδαχτεί από παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις θα πρέπει να περιμένουμε ίσως και μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης για να μάθουμε την εξέλιξη και την ακριβή τροχιά που αυτό θα πάρει! Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook».

Τι είναι ο Μεσογειακός κυκλώνας και ποιες οι πιθανότητες να φτάσει στην Ελλάδα

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης επικαλούμενος προγνωστικά στοιχεία από μετεωρολογικά μοντέλα έκανε λόγο για πιθανό σχηματισμό ενός μεσογειακού κυκλώνα ο οποίος θα πλησιάσει την Πέμπτη την Ελλάδα.

Παρά ταύτα, το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι η πλειονότητα των διαθέσιμων προγνωστικών μοντέλων δείχνει μη ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ενός medicane (όπως είναι διεθνώς γνωστό το φαινόμενο από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) στο Ιόνιο Πέλαγος και ειδικά κοντά στις ακτές της χώρας μας.

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας, ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Tags:
Σάκης Αρναούτογλου, ο καιρός αύριο, καιρός σήμερα, καιρός, μεσογειακός κυκλώνας, κυκλώνας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK