01:08 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κυκλώνας Ιανός (102)
0 0 0
Βρείτε μας

Ασαφής είναι ακόμα η τροχιά που θα διαγράψει η κακοκαιρία Ιανός στην Ελλάδα. Οι τέσσερις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει.

Δραματική αλλαγή του καιρού αναμένεται από αύριο, σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο Ιανός, όπως έχει «βαπτιστεί» το νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο, Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις -ιδίως στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας- τις καταιγίδες κατά τόπους και τους πολύ θυελλώδεις άνεμους.

Οι τέσσερις πιθανές «διαδρομές»

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, δεν είναι σαφής η ακριβής διαδρομή του Ιανού.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής [βρίσκεται πάνω από θάλασσα], δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια σχετικά με την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09».

Επιπλέον, όπως σημειώνει το Meteo, δεν είναι ακόμα σαφές αν ο Ιανός θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Κακοκαιρία Ιανός: Οι πιθανές διαδρομές
© Φωτογραφία : meteo.gr
Κακοκαιρία Ιανός: Οι πιθανές διαδρομές

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, μάλιστα, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, έως ότου γίνει σαφής η ακριβής τροχιά του κύματος κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο γνωστός μετεωρολόγος ανέφερε:

«Μεσογειακή τροπική ύφεση, Μεσογειακή τροπική θύελλα, Μεσογειακός κυκλώνας, ή ένα απλό βαρομετρικό χαμηλό το σύστημα ανοιχτά της Λιβύης? Κατά την ταπεινή μου άποψη σύμφωνα με όσα έχουμε διδαχτεί από παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις θα πρέπει να περιμένουμε ίσως και μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης για να μάθουμε την εξέλιξη και την ακριβή τροχιά που αυτό θα πάρει! Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook».

Τι είναι το medicane

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας, ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Θέμα:
Κυκλώνας Ιανός (102)
Tags:
κακοκαιρία, μεσογειακός κυκλώνας, βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK