13:15 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται σε περιοχές της Ελλάδας.

Προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και ενημέρωση του κοινού είναι οι δύο πυλώνες ενόψει της κακοκαιρίας Ιανός που έρχεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Όπως είπε, ενδέχεται να προκληθούν αιφνίδιες πλημμύρες και περιστατικά πρόσκρουσης αντικειμένων λόγω των ισχυρών ανέμων, πρόωρες διακοπές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Απηύθυνε σύσταση στους πολίτες των περιοχών που θα βρεθούν στο επίκεντρο του μεσογειακού κυκλώνα να είναι σε απόλυτη επιφυλακή. 

Ειδικά για τους κατοίκους σε περιοχές που θα πληγούν τόνισε:

«Όσοι βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν» να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην παραμείνουν στο σπίτι τους αλλά σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι.

Να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα.

«Μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα σπιτιού σε περίπτωση χειμάρρων» τόνισε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση σχηματισμού χειμάρρων κανείς και με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να επιχειρήσει να τους διασχίσει.

Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

  • Την Πέμπτη από το απόγευμα θα επηρεαστεί το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος κυρίως στα δυτικά τμήματα.
  • Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα χτυπήσουν στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα και στα δυτικά τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν. Από το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Μάλιστα, στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
  • Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και ίσως την Κρήτη. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα και αναφέρεται ως μεσογειακός κυκλώνας και οι επιπτώσεις θα είναι παρεμφερείς με εκείνες μίας πολύ ισχυρής κακοκαιρίας με μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια.

Χαρακτήρισε σπάνιο και ακραίο το φαινόμενο, ενώ τόνισε ότι λόγω κλιματικής αλλαγής τέτοια φαινόμενα θα γίνονται συχνότερα.

Tags:
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καιρός, κακοκαιρία Ιανός, κακοκαιρία, Νίκος Χαρδαλιάς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK