09:40 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κυκλώνας Ιανός (112)
0 0 0
Βρείτε μας

Η κακοκαιρία «Ιανός» αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες και ο Νίκος Χαρδαλιάς έθεσε, την Τετάρτη (16/09), σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό και, επίσης, έδωσε οδηγίες σε κατοίκους περιοχών που θα πληγούν από τα φαινόμενα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έθεσε σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός», που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες. 

Ως εκ τούτου, ο ίδιος συγκάλεσε, την Τετάρτη (16/09), έκτακτη σύσκεψη και -μεταξύ άλλων- είπε ότι ενδέχεται να προκληθούν αιφνίδιες πλημμύρες και περιστατικά πρόσκρουσης αντικειμένων λόγω των ισχυρών ανέμων, πρόωρες διακοπές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης.

Οδηγίες σε κατοίκους περιοχών που θα πληγούν από την κακοκαιρία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη (16/09), για το ζήτημα, δίνοντας οδηγίες σε κατοίκους περιοχών που θα πληγούν από τα φαινόμενα.

Ειδικότερα, ο Χαρδαλιάς ανέφερε -μεταξύ άλλων- το εξής:

«Όσοι βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην παραμείνουν στο σπίτι τους αλλά σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι. Να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα. Μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα σπιτιού σε περίπτωση χειμάρρων».

Καλλιάνος: Η Αττική στο επίκεντρο των φαινομένων

Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, επισημαίνει ότι η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων, τονίζοντας ότι θα εκδηλωθούν σφοδροί άνεμοι.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Facebook, την Τετάρτη (16/09), ο Καλλιάνος αναφέρει το εξής:

«Πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και, προς το τελείωμα της Κακοκαιρίας (την Κυριακή), η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα».

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Η Κεντρική και η Νότια Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και το Σάββατο (19/09).

Έτσι, τα φαινόμενα θα εξελιχθούν ως εξής:

  • Την Πέμπτη (17/09), από το απόγευμα, θα επηρεαστούν το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος, κυρίως στα δυτικά τμήματα.
  • Την Παρασκευή (18/09), τα φαινόμενα θα χτυπήσουν το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα και στα δυτικά, τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν. Από το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Μάλιστα, στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
  • Το Σάββατο (19/09), τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και ίσως την Κρήτη. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θέμα:
Κυκλώνας Ιανός (112)
Tags:
Νίκος Χαρδαλιάς, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κακοκαιρία Ιανός, κακοκαιρία, καιρός σήμερα, καιρός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK