18:00 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κυκλώνας Ιανός (113)
0 11
Βρείτε μας

O διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ένας μετεωρολόγος με εξειδίκευση στους Μεσογειακούς Κυκλώνες αναλύουν στο Sputnik την ταυτότητα και τη συμπεριφορά της κακοκαιρίας «Ιανός».

Είμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο; Τι αναμένουμε και πού; Και πώς στα αλήθεια συμπεριφέρονται ένας Μεσογειακός Κυκλώνας; Τα ερωτήματα αυτά καλούνται να αποσαφηνίσουν ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός» που καταφθάνει στην Ελλάδα και έχει θέσει σε συναγερμό και ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό.

Όπως εξηγεί στο Sputnik ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός μετεωρολόγος, με εξειδίκευση στους μεσογειακούς κυκλώνες και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

«Οι μεσογειακοί κυκλώνες χτυπούν μία, ενίοτε και δύο φορές τον χρόνο. Υπάρχουν και χρονιές που δεν κάνουν καθόλου την εμφάνισή τους. Πρώτη φορά ταυτοποιήθηκαν και παρατηρήθηκαν από τους μετεωρολόγους το 1969. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο και πιο έντονα από τους Μεσογειακούς Κυκλώνες χωρίς ακόμα να πούμε με βεβαιότητα ότι το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι την τελευταία δεκαετία αυξάνεται συνολικά η συχνότητα εμφάνισής τους στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Οι Μεσογειακοί Κυκλώνες στην Ελλάδα από το 2017 και μετά

Όπως εξηγεί περαιτέρω ο κος Ντάφης, το 2017 είχαμε τον «Ζήνωνα», το 2018 τον «Ξενοφώντα» ενώ το 2019 ήταν χρονιά χωρίς μεσογειακό κυκλώνα.

«Ο "Ιανός" θα θυμίζει πολύ σε ένταση τον "Ξενοφώντα", ο "Ζήνωνας" ήταν πιο ήπιος. Ο "Ιανός" θα είναι πολύ ισχυρός- στις ακτές του Ιονίου οι ριπές του αέρα θα είναι ισχυρότατες - 100-120 km/h ριπές και 60-70 km/h μέσες τιμές ταχύτητας (σ.σ 8-9 μποφόρ).

Θα σημειωθεί παράλληλη αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά μισό μέτρο. Στις ίδιες παραθαλάσσιες περιοχές που θα χτυπηθούν από τον κυκλώνα, τα κύματα θα ξεπεράσουν τα τέσσερα μέτρα ύψος.

Ειδικότερα για τους θυελλώδεις ανέμους που αναμένονται στα δυτικά, πρέπει να τονιστεί η επικινδυνότητα πτώσης δέντρων σε περιοχές που δεν είναι συνηθισμένες σε πολύ ισχυρούς ανέμους όπως η Κεφαλονιά για παράδειγμα».

Πώς ο «Ιανός» θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ελλάδα

Ο κος Ντάφης τονίζει ότι οι βροχές δεν θα είναι εντοπισμένες μόνο στις περιοχές που θα πλήξει ο «Ιανός» αλλά θα απλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα και αυτό γιατί ο κυκλώνας θα «φέρει» μαζί του έντονη υγρασία από τη Μεσόγειο. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι θα «βιώσουν» έντονα καιρικά φαινόμενα κι οι περιοχές έξω από το «πεδίο δράσης» του.

Όπως μας λέει ο κος Ντάφης:

«Περιμένουμε έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες και στα ανατολικά και ηπειρωτικά της Ελλάδας, δηλαδή: ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα κι ανατολική Πελοπόννησος. Σε αυτές τις περιοχές αναμένουμε κατολισθήσεις και πλημμυρικά επεισόδια στις αστικές περιοχές».

To ερωτηματικό που έχει αφήσει ανοιχτό ο «Ιανός»

Το Sputnik συνομίλησε και με τον Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο οποίος εξήγησε ότι υπάρχει ένα ανοιχτό ερωτηματικό ακόμα κι αυτό είναι το εξής: Πού θα «κλείσει» τη σαρωτική του συμπεριφορά ο «Ιανός»;

Όπως αναρωτήθηκε ο ίδιος:

«Θα είναι τελικά οι Δυτικές Κυκλάδες, θα είναι η Κρήτη που θα γίνει το κλείσιμο; Μένει να απαντηθεί το πού αλλά σε κάθε περίπτωση επειδή είναι ένας κυκλώνας με καλή πρόγνωση, τον έχουμε χαρτογραφήσει ήδη καλά και γνωρίζουμε πολλά από τα στοιχεία του νομίζω ότι θα απαντήσουμε γρήγορα και το πού. Όπως και να έχει, η εικόνα δεν θα είναι σαν αυτή της Εύβοιας πριν από ένα μήνα- ένα πολύ υπέρ τοπικό φαινόμενο δηλαδή. Ο "Ιανός" είναι ένα φαινόμενο παρατεταμένο τόσο σε έκταση όσο και σε χρόνο. Όσο για τα ύψη της βροχής, αυτά θα έχουν μια "εμμονή" σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο».

Τέλος, ρωτήσαμε τον κο Λαγουβάρδο αν έχουμε να κάνουμε με ένα επικίνδυνο φαινόμενο κι η απάντησή του ήταν καταφατική. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Ναι. Είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο, είναι πολύ ανησυχητικό όταν βλέπουμε ήδη ύψη βροχής που ξεπερνούν τα 200 χιλιοστά μέσα σε μια ημέρα».

Θέμα:
Κυκλώνας Ιανός (113)
Tags:
μεσογειακός κυκλώνας, μετεωρολόγοι, κακοκαιρία Ιανός, κακοκαιρία, κυκλώνας, κυκλώνας Ιανός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK