07:02 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κυκλώνας Ιανός (114)
0 01
Βρείτε μας

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία;

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιώντας για την πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας Ιανός στη χώρα.

Η εικόνα την Παρασκευή

Για σήμερα, Παρασκευή, αναφέρεται πως τα νησιά του Ιονίου - από τη Λευκάδα και νοτιότερα, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλαδα - κυρίως η κεντρική - και η Εύβοια, θα πληγούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το βράδυ αναμένεται μικρή εξασθένηση των φαινομένων στα νησιά του Ιονίου.  

Επιπλέον, υπάρχει προειδοποίηση για την Αττική, στην οποία αναμένονται βροχές και οι καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην Εύβοια, θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο έντονα φαινόμενα. 

Η πρόγνωση για το Σάββατο

Για το Σάββατο η ΕΜΥ προειδοποιεί για συνέχιση της κακοκαιρίας στο νότιο Ιόνιο, τη Πελοπόννησος και την ανατολική Στερεά. Σημειώνεται πως ανάλογα φαινόμενα υπάρξουν, επίσης, στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

Πού θα «χτυπήσει» την Κυριακή

Τέλος, μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη. 

Η πορεία του Ιανού

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο κυκλώνας - αφού σάρωσε τα νησιά του Ιονίου - κινείται προς την βορειανατολική Πελοπόννησο και στη συνέχεια θα πάει προς τα νότια.

Η προβλεπόμενη τροχιά που θα ακολουθήσει ο Ιανός και τα συγκεντρωτικά ύψη βροχής άνω των 50 mm. Η διακεκομένη γραμμή στην τροχιά του κυκλώνα, μετά το βράδυ του Σαββάτου, υποδεικνύει τη σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή του πορεία.
Η προβλεπόμενη τροχιά που θα ακολουθήσει ο Ιανός και τα συγκεντρωτικά ύψη βροχής άνω των 50 mm. Η διακεκομένη γραμμή στην τροχιά του κυκλώνα, μετά το βράδυ του Σαββάτου, υποδεικνύει τη σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή του πορεία.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περαιτέρω στη συνέχεια είναι η κεντρική και ανατολική Στερεά, η νοτιοανατολική Θεσσαλία, ενώ λιγότερο αναμένεται να επηρεαστεί η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, προειδοποιεί το ΕΑΑ.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του Ιανού μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09.

 

 

Θέμα:
Κυκλώνας Ιανός (114)
Tags:
ΕΜΥ, μεσογειακός κυκλώνας, κυκλώνας Ιανός, κακοκαιρία Ιανός, ο καιρός αύριο, καιρός σήμερα, καιρός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK