06:14 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κυκλώνας Ιανός (114)
0 0 0
Βρείτε μας

Αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων διαπιστώνει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, αλλά εκτιμούν ότι το «χτύπημα» του κυκλώνα «Ιανού» θα είναι ηπιότερο στην Αττική. Ο χάρτης της τροχιάς της κακοκαιρίας.

Νέα προγνωστικά δημοσιεύουν οι μετεωρολόγοι εν αναμονή του περάσματος της κακοκαιρίας «Ιανός» από την Αττική. Ήδη, ο κυκλώνας έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και ζημιές στη δυτική Ελλάδα, με Ιθάκη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά να έχουν πληγεί.

«Στην Αττική περιμένουμε οι βροχοπτώσεις να ενταθούν από το απόγευμα (σ.σ. της Παρασκευής) και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες απόψε» λέει στο Sputnik ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός μετεωρολόγος, συνεργάτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.

«Τις επόμενες 24 ώρες θα έχουμε πολλές βροχές και πλημμύρες» συμπληρώνει αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Ντάφης διαπιστώνει μια απόκλιση απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί για την πορεία του κυκλώνα.

«Υπάρχει μια απόκλιση 50 χιλιόμετρα βόρεια. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τα φαινόμενα και να βρέξει σε μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας. Νότια περιμένουμε να πάει, δεν άλλαξε πολύ η τροχιά. Ανατροπή υπάρχει μόνο στα δυτικά, για παράδειγμα στην Ήπειρο βρέχει αρκετά που δεν το περιμέναμε».

Αυτός είναι ο νέος χάρτης που εξέδωσε το meteo.gr:

Η εκτιμώμενη τροχιά του κυκλώνα «Ιανού»
© Φωτογραφία : meteo.gr
Η εκτιμώμενη τροχιά του κυκλώνα «Ιανού»

Όπως επισημαίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, στο πέρασμα του κυκλώνα καταγράφονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Προσθέτει δε:

«Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία ο ΙΑΝΟΣ το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18/09 στροβιλίζεται στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί νότια. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα στην Αττική). Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο».
Θέμα:
Κυκλώνας Ιανός (114)
Tags:
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μετεωρολόγοι, κυκλώνας, κυκλώνας Ιανός, κακοκαιρία Ιανός, κακοκαιρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK