17:34 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ένα σπάνιο φαινόμενο κατεγράφη πάνω από τον ουρανό της Αττικής χθες, Δευτέρα, αλλά και σήμερα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το κατέγραψε σε βίντεο.

Πυκνή ομίχλη «σκέπασε» τον αττικό ουρανό χθες, Δευτέρα, πρωί και σήμερα με τους μετεωρολόγους να εξηγούν πως πρόκειται για το σπάνιο φαινόμενο της ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραψε σε βίντεο το φαινόμενο και στα πλάνα αποτυπώνεται καρέ-καρέ η πορεία της ομίχλης.

Όπως εξηγεί η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτα Σπηλιωτοπούλου, η ομίχλη έχει λάβει το εν λόγω όνομα επειδή υδρατμοί μετακινούνται από θαλάσσιες περιοχές στη στεριά, οριζόντια.

Μπορεί να δημιουργηθεί ανά πάσα στιγμή και σε όποια ώρα της ημέρας, αντίθετα με την ομίχλη ακτινοβολίας που σχηματίζεται συνήθως νυχτερινές ώρες και διαλύεται όταν αλλάξει διεύθυνση ή ενισχυθεί ο άνεμος.

Πώς σχηματίζεται η ομίχλη μεταφοράς

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ομίχλη μεταφοράς όταν μία θερμή και υγρή αέρια μάζα μεταφερθεί πάνω από ψυχρότερη επιφάνεια. Τότε η θερμοκρασία της πέφτει και -καθώς ψύχεται- οι υδρατμοί της συμπυκνώνονται και έτσι δημιουργείται ομίχλη.

Για να μπορέσει να σχηματιστεί αυτή η ομίχλη πρέπει να υπάρχει ελαφρύς άνεμος που θα μεταφέρει την υγρή και θερμή αέρια μάζα.

 

Tags:
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Αττική, ομίχλη, καιρός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK