Μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται να παραμείνουν οι συνθήκες παγετού που έφερε με το πέρασμά της η κακοκαιρία «Μήδεια».
Η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, meteo.gr, προβαίνει σε μια ανασκόπηση του φαινομένου που «σάρωσε» τη χώρα, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, αυτά είναι:
- Ψύχος στη Δυτική Μακεδονία.
- Μεγάλο ύψος χιονιού στη Μαγνησία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Κρήτη.
- Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στις Κυκλάδες.
Την ίδια ώρα, με αφορμή την επέλαση της «Μήδειας», δίδονται οι απαντήσεις σε έξι ερωτήματα σχετικά με το φαινόμενο.
Ποια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της «Μήδειας»;
Η «Μήδεια», μία πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή, διήρκησε για τέσσερις ημέρες, ήτοι από το Σάββατο μέχρι την περασμένη Τρίτη, και τα φαινόμενά της επηρέασαν το σύνολο της χώρας. Αν και η κακοκαιρία έχει υποχωρήσει, ο ισχυρός παγετός τις πρωινές ώρες θα παρατηρείται τουλάχιστον ως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ως προς το πώς προκλήθηκαν τα φαινόμενα, ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη συνδυάστηκαν με αρκετά θερμότερες και υγρές αέριες μάζες της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ισχυρά βαρομετρικά συστήματα στην περιοχή μας.
Ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο ή έχουμε ξαναδεί τόσο ισχυρές ψυχρές εισβολές;
Όχι. Σημειώνεται ότι η κακοκαιρία «Αριάδνη» που έκανε την εμφάνισή της την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 (και ήταν η πρώτη κακοκαιρία στην οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έδωσε όνομα) επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας. Την ίδια ώρα, η «Μήδεια» επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στην Αθήνα, το ύψος του χιονιού την περασμένη Τρίτη ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας που σημειώθηκε στις 17-18/02/2008 και στις 4-6/01/2002.Ποιες ήταν οι πιο εντυπωσιακές θερμοκρασιακές καταγραφές κατά τη διάρκεια της Μήδειας;
Στη Δυτική Μακεδονία, η θερμοκρασία έφτασε στους -25,1 βαθμούς Κελσίου στον Νέο Καύκασο Φλώρινας το πρωί της Τρίτης 16/02 και ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την τελευταία 15ετία. Επίσης, το θερμόμετρο έδειξε -24,8 βαθμούς Κελσίου οι -20,4 βαθμούς Κελσίου στην Πτολεμαΐδα το πρωί της Τετάρτης 17/02.
Ήταν το φαινόμενο προβλέψιμο;
Σε πολύ μεγάλο βαθμό, ναι. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, ήδη από την Τετάρτη 10/02 υπήρξαν ανακοινώσεις για την έλευση της ψυχρής αέριας μάζας στη χώρα και αποφασίστηκε στην ονομασία της κακοκαιρίας. Αναλυτικότερα, το διάστημα 10-17/02/2021 το δίκτυο πραγματοποίησε 17 ανακοινώσεις για την κακοκαιρία «Μήδεια».
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)