06:48 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Σε μια σύντομη ανασκόπηση της κακοκαιρίας «Μήδειας» προχωράει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με αφορμή το σαρωτικό πέρασμά της, απαντώντας παράλληλα σε έξι καίρια ερωτήματα.

Μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται να παραμείνουν οι συνθήκες παγετού που έφερε με το πέρασμά της η κακοκαιρία «Μήδεια». 

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, meteo.gr, προβαίνει σε μια ανασκόπηση του φαινομένου που «σάρωσε» τη χώρα, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, αυτά είναι:

  • Ψύχος στη Δυτική Μακεδονία.
  • Μεγάλο ύψος χιονιού στη Μαγνησία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Κρήτη.
  • Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στις Κυκλάδες.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την επέλαση της «Μήδειας», δίδονται οι απαντήσεις σε έξι ερωτήματα σχετικά με το φαινόμενο. 

Ποια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της «Μήδειας»;

Η «Μήδεια», μία πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή, διήρκησε για τέσσερις ημέρες, ήτοι από το Σάββατο μέχρι την περασμένη Τρίτη, και τα φαινόμενά της επηρέασαν το σύνολο της χώρας. Αν και η κακοκαιρία έχει υποχωρήσει, ο ισχυρός παγετός τις πρωινές ώρες θα παρατηρείται τουλάχιστον ως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ως προς το πώς προκλήθηκαν τα φαινόμενα, ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη συνδυάστηκαν με αρκετά θερμότερες και υγρές αέριες μάζες της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ισχυρά βαρομετρικά συστήματα στην περιοχή μας. 

Ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο ή έχουμε ξαναδεί τόσο ισχυρές ψυχρές εισβολές;

Όχι. Σημειώνεται ότι η κακοκαιρία «Αριάδνη» που έκανε την εμφάνισή της την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 (και ήταν η πρώτη κακοκαιρία στην οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έδωσε όνομα) επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας. Την ίδια ώρα, η «Μήδεια» επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στην Αθήνα, το ύψος του χιονιού την περασμένη Τρίτη ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας που σημειώθηκε στις 17-18/02/2008 και στις 4-6/01/2002.

Ποιες ήταν οι πιο εντυπωσιακές θερμοκρασιακές καταγραφές κατά τη διάρκεια της Μήδειας;

Στη Δυτική Μακεδονία, η θερμοκρασία έφτασε στους -25,1 βαθμούς Κελσίου στον Νέο Καύκασο Φλώρινας το πρωί της Τρίτης 16/02 και ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την τελευταία 15ετία. Επίσης, το θερμόμετρο έδειξε -24,8 βαθμούς Κελσίου οι -20,4 βαθμούς Κελσίου στην Πτολεμαΐδα το πρωί της Τετάρτης 17/02.

Ήταν το φαινόμενο προβλέψιμο;

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, ναι. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, ήδη από την Τετάρτη 10/02 υπήρξαν ανακοινώσεις για την έλευση της ψυχρής αέριας μάζας στη χώρα και αποφασίστηκε στην ονομασία της κακοκαιρίας. Αναλυτικότερα, το διάστημα 10-17/02/2021 το δίκτυο πραγματοποίησε 17 ανακοινώσεις για την κακοκαιρία «Μήδεια».

Έχουμε επάρκεια υποδομών για την παρακολούθηση των έντονων καιρικών φαινομένων όπως η Μήδεια;

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «υπάρχει διεθνής καλή πρακτική και τεχνογνωσία σε εθνικό επίπεδο, αλλά απαιτείται επένδυση σε μετρητικές υποδομές και ολοκλήρωσή τους σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Κάθε ανακοίνωση πρόγνωσης για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα σε μια περιοχή, πρέπει να τη διαδέχεται η εκκίνηση της συστηματικής παρατήρησης ώστε να δούμε αν η κακοκαιρία εξελίσσεται σύμφωνα με την πρόγνωση. Η ανάλυση δεδομένων από μετεωρολογικούς δορυφόρους και αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς είναι απολύτως απαραίτητη για την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας κακοκαιρίας και την εκτίμηση της πραγματικής της έντασης. Η κατάλληλη επεξεργασία των μετρήσεων αυτών από τους μετεωρολόγους δίνει την προστιθέμενη αξία στην πληροφορία ώστε αυτή να φτάσει στη συνέχεια στις Αρχές αλλά και στους πολίτες. Επίσης θα πρέπει να καλυφθούν αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας μας με μετεωρολογικούς σταθμούς».

Και πώς πρέπει να παρέχονται οι πληροφορίες αυτές στις Αρχές και στους πολίτες;

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής των πληροφοριών και της μετάδοσής τους προς την Πολιτεία και τους πολίτες. Εντούτοις, απαιτείται και η αρχική επένδυση σε επιστημονικά όργανα, καθώς και η ανάπτυξη διαδικασιών παραγωγής εξειδικευμένων ειδοποιήσεων, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Περιφέρειες, Δήμους) και στη συνέχεια μετάδοση της πληροφορίας αυτής στους πολίτες (πχ. μέσω εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα). Αυτό ισχύει και για προειδοποιήσεις σχετικά με ισχυρούς άνεμους, ακραίες βροχοπτώσεις και δασικές πυρκαγιές.

Tags:
Μήδεια, παγετός, θυελλώδεις άνεμοι, άνεμοι, χιονόπτωση, χιόνι, χιόνια, κακοκαιρία Μήδεια, κακοκαιρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK