Η «Αρένα Μπάλτικα» του Καλίνινγκραντ

Μουντιαλικό γήπεδο στη Ρωσία... εκτός Ρωσίας

© Sputnik / Игорь Зарембо
ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
Λήψη σύντομου url
Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 (50)
0 0 0
Βρείτε μας

Η περίπτωση του Καλίνινγκραντ, μια περιοχής γεωγραφικά αποκομμένης από την υπόλοιπη Ρωσία αλλά κομμάτι της από το 1945. Ποια είναι η ιστορία της πόλης.

…και όχι, ο τίτλος δεν είναι παραπλανητικός. Πρόκειται για την «Αρένα Μπάλτικα» του Καλίνινγκραντ που θα φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Η πόλη είναι σε απόσταση 20 ωρών, με το τρένο, και 16 (και κάτι…) ωρών οδικώς από τη Μόσχα.

​Ποιο το στόρι του Καλίνινγκραντ, που δεν συνορεύει με την υπόλοιπη Ρωσία αλλά είναι φυσικά ρωσικό έδαφος από το 1945. Ωστόσο είναι γεωγραφικά αποκομμένο από την υπόλοιπη χώρα, όντας ανάμεσα σε Πολωνία και Λιθουανία, στις όχθες της Βαλτικής Θάλασσας.

Η πρώτη ονομασία της (ιδρυμένης το 1255 από Τεύτονες Ιππότες) πόλης ήταν Κένιγκσμπεργκ (ή Κενιξβέργη), προς τιμή του βασιλιά Οτακαρ Β' της Βοημίας και μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούσε (το βόρειο) τμήμα της πρώην Ανατολικής Πρωσίας. Η πόλη καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου, κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό στην προέλασή του το '44, ύστερα από μάχες τριών μηνών και απώλειες μισού εκατομμυρίου ανδρών και ο γερμανικός πληθυσμός διέφυγε ή εκδιώχθηκε.

Εντέλει αναγνωρίστηκε το 1945 ως κτήση της ΕΣΣΔ με τη Συμφωνία του Πότσνταμ και μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ στις 4 Ιουλίου 1946, προς τιμήν του καλού συνεργάτη του Ιωσήφ Στάλιν, Μιχαήλ Καλίνιν που είχε τελέσει πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, ήταν ένας από τους πρώτους Μπολσεβίκους.

Η πόλη ανοικοδομήθηκε, η γερμανική γλώσσα αντικαταστάθηκε από τη ρωσική, η πόλη αποτέλεσε περιοχή μείζονος στρατηγικής σημασίας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και το 1991, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ μετατράπηκε σε θύλακα, γεωγραφικά αποκομμένο από το υπόλοιπο τμήμα της Ρωσίας. Κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα…

Η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, ο ρωσικός θύλακας στη Βαλτική, έχει έκταση σχεδόν διπλάσια από την Κρήτη και τεράστια κοιτάσματα κεχριμπαριού, με μεγαλύτερα κοιτάσματα στις μικρές πόλεις Σασνόβκα και Χράμπραβο και ετήσια παραγωγή 340 τόνων.

Θέμα:
Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 (50)
Tags:
Μουντιάλ 2018, Μουντιάλ, Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, Παγκόσμιο Κύπελλο, Καλίνινγκραντ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK