…και όχι, ο τίτλος δεν είναι παραπλανητικός. Πρόκειται για την «Αρένα Μπάλτικα» του Καλίνινγκραντ που θα φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Η πόλη είναι σε απόσταση 20 ωρών, με το τρένο, και 16 (και κάτι…) ωρών οδικώς από τη Μόσχα.
Dear @SkySports, the localization of Kaliningrad on your map is very strange, isn't it? @mapawka #WorldCupDraw pic.twitter.com/VUvP9JU8y2
— Sebastian Muraszewski (@SMuraszewski) 1 Δεκεμβρίου 2017
Ποιο το στόρι του Καλίνινγκραντ, που δεν συνορεύει με την υπόλοιπη Ρωσία αλλά είναι φυσικά ρωσικό έδαφος από το 1945. Ωστόσο είναι γεωγραφικά αποκομμένο από την υπόλοιπη χώρα, όντας ανάμεσα σε Πολωνία και Λιθουανία, στις όχθες της Βαλτικής Θάλασσας.
Η πρώτη ονομασία της (ιδρυμένης το 1255 από Τεύτονες Ιππότες) πόλης ήταν Κένιγκσμπεργκ (ή Κενιξβέργη), προς τιμή του βασιλιά Οτακαρ Β' της Βοημίας και μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούσε (το βόρειο) τμήμα της πρώην Ανατολικής Πρωσίας. Η πόλη καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου, κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό στην προέλασή του το '44, ύστερα από μάχες τριών μηνών και απώλειες μισού εκατομμυρίου ανδρών και ο γερμανικός πληθυσμός διέφυγε ή εκδιώχθηκε.
Εντέλει αναγνωρίστηκε το 1945 ως κτήση της ΕΣΣΔ με τη Συμφωνία του Πότσνταμ και μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ στις 4 Ιουλίου 1946, προς τιμήν του καλού συνεργάτη του Ιωσήφ Στάλιν, Μιχαήλ Καλίνιν που είχε τελέσει πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, ήταν ένας από τους πρώτους Μπολσεβίκους.Η πόλη ανοικοδομήθηκε, η γερμανική γλώσσα αντικαταστάθηκε από τη ρωσική, η πόλη αποτέλεσε περιοχή μείζονος στρατηγικής σημασίας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και το 1991, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ μετατράπηκε σε θύλακα, γεωγραφικά αποκομμένο από το υπόλοιπο τμήμα της Ρωσίας. Κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα…
Η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, ο ρωσικός θύλακας στη Βαλτική, έχει έκταση σχεδόν διπλάσια από την Κρήτη και τεράστια κοιτάσματα κεχριμπαριού, με μεγαλύτερα κοιτάσματα στις μικρές πόλεις Σασνόβκα και Χράμπραβο και ετήσια παραγωγή 340 τόνων.
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)