14:00 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΜΜΑΤΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «είναι ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης να μην κωλυσιεργήσει άλλο στην ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που είχε δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα».

Υπέρ του αιτήματος των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού για άμεση αδειοδότηση του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ΕΔΕΜ) τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε ότι οι δημιουργοί και οι συνθέτες είναι στοιχείο του πολιτισμού και το αίτημά τους πρέπει να στηριχτεί από όλα τα κόμματα.

Σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Εποπτικού Συμβουλίου της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΕΜ, τόνισε πως «είναι ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης να μην κωλυσιεργήσει άλλο στην ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που είχε δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το ζήτημα τον είχε απασχολήσει προσωπικά από τη θέση του πρωθυπουργού «όταν έσκασε η “φούσκα” της ΑΕΠΙ και βρέθηκαν χιλιάδες δημιουργοί χωρίς να μπορούν να έχουν κάποιες απολαβές από τα δικαιώματά τους».

Όπως είπε, δημιουργήθηκε ένας ενδιάμεσος φορέας με την προοπτική να περάσουν τα δικαιώματα αποκλειστικά στους δημιουργούς, ώστε εκείνοι να μπορούν να αποφασίζουν πώς ακριβώς θα τα διαχειρίζονται.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας, η Μαίρη Φασουλάκη είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ - απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα - ότι «το εγχείρημά σας και η στήριξη τότε για την υπηρεσία-“ γέφυρα“ είναι εξαιρετικά επιτυχημένο», προσθέτοντας πως «αν δεν γινόταν τότε αυτή η πρωτοβουλία και η στήριξη από την τότε κυβέρνηση για να γίνει αυτή η υπηρεσία, σήμερα δεν θα υπήρχαμε».

Σύμφωνα με την ίδια, ο οργανισμός σε έναν χρόνο λειτουργίας κατόρθωσε να καταγράψει τζίρο 11 εκατ. ευρώ, από τα οποία 2,5 εκατ. αποδόθηκαν στο Δημόσιο και περίπου 8,5 εκατ. στους δημιουργούς.

Ο κ. Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο σημείωσε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου οι καλλιτέχνες διαχειρίζονται τα δικαιώματά τους με αξιοπιστία, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν κι άλλες απόψεις που λένε ότι χωρίς την παρουσία επενδυτών, δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Ωστόσο, τόνισε, «εμείς έχουμε μια άλλη άποψη, δεν είμαστε εναντίον της επιχειρηματικότητας κάθε άλλο, αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε μέσα από μια χρηστή διαχείριση να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», προσθέτοντας πως «εμείς δεν θα υπεισέλθουμε σε αυτό το θέμα, είναι δικό σας θέμα να το αποφασίσετε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Πόλεμος» της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου με την κυβέρνηση για τα πνευματικά δικαιώματα

«Σαφάρι» για τα πνευματικά δικαιώματα: Τι ισχύει για την τηλεόραση στα καταστήματα εστίασης

Tags:
ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μουσικός, μουσική, συνθέτης, δημιουργία, πνευματικά δικαιώματα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK