19:27 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΜΜΑΤΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα.

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των αρμόδιων υπουργών, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τον τουρισμό.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη «βασίζεται σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασίας ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζόμενους και “ανοσία αγέλης” για τις επιχειρήσεις με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, πρόκειται για σχέδιο που «δεν κάνει τίποτε άλλο δηλαδή από το να ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010-2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ανεπαρκές, τα προγράμματα εγγυοδοσίας «αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων».

Επιπλέον, αναφέρει ότι ανακοινώθηκε μείωση προκαταβολής φόρου χωρίς όμως να προσδιοριστεί πόσους και ποιους θα αφορά.

Αναφορικά με τις μειώσεις ΦΠΑ, σχολιάζει πως αν δεν υπάρξει τζίρος, δεν θα έχει κανένα νόημα, ενώ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν παρουσίασε κάποιο μέτρο για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «επανέλαβε για μια ακόμη φορά τα ψέματα σχετικά με τις δήθεν καλές επιδόσεις της κυβέρνησής του ως προς την ανάπτυξη». Ωστόσο, επισημάνει ότι «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και “κατάφερε” να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς, πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή».

Κριτική ασκεί και ως προς τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια», καθώς «οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να επιβάλλουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών».

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για μονιμοποίηση της αναστολής συμβάσεων εργασίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας είτε σε απόλυση.

«Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια» προσθέτει.

Για τον τουρισμό και την εστίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό», ενώ για τον πρωτογενή τομέα «δεν ακούστηκε ούτε λέξη».

Tags:
εργαζόμενοι, τουρισμός, κριτική, Μισθοί, μισθός, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK