15:00 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΜΜΑΤΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (473)
0 0 0
Βρείτε μας

Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά διερωτάται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του.

Για έλλειμμα στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εκτιμά ότι δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά το ερώτημα που γεννάται είναι «ποια είναι η δίκη μας στρατηγική». 

Σχολιάζει αρνητικά την αποχή της Ελλάδας από την επανέναρξη του ευρωτουρκικού διαλόγου τον Μάρτιο του 2020, και ασκεί μερική κριτική για τη συμφωνία με την Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι αν και «ορθώς» η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην σύναψη της ελληνοϊταλικής συμφωνίας, «δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο με την προοπτική να κάνει το ίδιο στη Νότια και Ανατολική Κρήτη ανάλογα με τις εξελίξεις, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός του ΥΠΕΞ».

Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο σχολιάζει:

«Αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας, πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη. Αν επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από τη πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο που φτάνει πριν το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει τη περιοχή Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις Τουρκικές διεκδικήσεις», εξηγώντας πως «η Navtex  της Τουρκίας για τις έρευνες του Όρουτς Ρέις που ακολούθησαν, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με την Αίγυπτο, ο τέως πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως στόχος της ήταν μια «τμηματική συμφωνία» καθώς «η συνολική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία». 

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνει πως:

Με «την προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το Όρουτς Ρέις, ακριβώς στην περιοχή που ορίζεται από την οριογραμμή της Συμφωνίας μας με την Αίγυπτο» και διερωτάται «με δραματικό τρόπο: Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη;».

«Αν είναι οι διερευνητικές και η Χάγη -όπως είναι σαφώς για τον ΣΥΡΙΖΑ-, τότε στόχος πρέπει να είναι κινήσεις που τουλάχιστον ενισχύουν και δεν αποδυναμώνουν τη θέση και τα επιχειρήματά μας» αναφέρει και προσθέτει:

«Αν πάλι η στρατηγική μας δεν είναι η Χάγη και είναι μόνο η ανάσχεση της Τουρκίας και η σύναψη διμερώς με άλλα κράτη συμφωνιών, έστω και τμηματικά, αφήνοντας την Τουρκία απ' έξω, τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσει ο κος Μητσοτάκης. Αλλά σε αυτή τη περίπτωση, θα έπρεπε να είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλα τα τμήματα αυτά, αποτρέποντας στην πράξη τις έρευνες του τουρκικού σκάφους».

Ο ίδιος υποδεικνύει πως έτσι συνέβη και τον Οκτώβρη του '18:

«όταν μάλιστα δεν είχαμε ούτε τουρκολιβυκό σύμφωνο, ούτε τμηματική Συμφωνία με την Αίγυπτο, ούτε κοντινή την προοπτική της Χάγης. Φοβάμαι ότι σήμερα δεν κάνουμε ούτε αυτό. Και κυρίως δεν έχουμε σαφή στόχο και στρατηγική. Ούτε τη μια ούτε την άλλη. Γι' αυτό έχω ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, για να αντιμετωπίσουμε το κενό αυτό» υπογραμμίζει.

Καταλήγει:

«Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα στρατηγικής και η υποταγή και της εξωτερικής πολιτικής στην εύκολη επικοινωνία και στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (473)
Tags:
Oruc Reis, Κυβέρνηση, ελληνοτουρκικά, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK