22:26 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΜΜΑΤΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (516)
0 0 0
Βρείτε μας

Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ και τη διάψευση που υπήρξε από τις διπλωματικές πηγές της Ελλάδας, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μπάχαλο που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα», κατηγορώντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Επιπλέον, παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, με αυστηρό ύφος προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως οφείλει πρώτα απ' όλα να σοβαρευτεί και να ξεκαθαρίσει το μπάχαλο που παρακολουθούμε που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας.

«Δεύτερον, να διευκρινίσει εάν η μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιους όρους την αποδέχτηκε. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε την ανοχή που έχει επιδείξει το ΝΑΤΟ στην τουρκική επιθετικότητα και ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια του Καστελλόριζου και της Ρόδου» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, η Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να μας εξηγήσει επιτέλους πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εθνική συναίνεση που όψιμα επικαλείται, όταν η αντιπολίτευση ενημερώνεται εκ των υστέρων και από τρίτους.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα

Παράλληλα, πριν από λίγο, με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας την Ελλάδα να στηρίξει τον διάλογο.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων» τονίζεται αρχικά στην ανακοίνωση.

Η πρωτοβουλία του κ. Στόλτενμπεργκ, η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας, τονίζει η Άγκυρα, αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση, δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών» συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως αναμένει από την Αθήνα να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα» καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (516)
Tags:
ελληνοτουρκικά, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Τουρκία, Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ, αξιωματική αντιπολίτευση, αντιπολίτευση, Κυβέρνηση, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK