20:40 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΜΜΑΤΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Μετά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, κατέθεσε για τροπολογία αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

«Μέτρα για τη συνολική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής» είναι η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σήμερα, στον απόηχο της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, που διεκόπη για αύριο, Παρασκευή.

Σύμφωνα με την τροπολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, προτείνεται να προστεθεί στην εκλογική νομοθεσία, η αποστέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε καταδικασθέντες για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και να εκπίπτουν αυτοδικαίως του αξιώματός τους δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι ή πρόεδροι κοινοτήτων, περιφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και ευρωβουλευτές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το ΚΚΕ κατέθεσε:

  • Το άρθρο 5 στοιχείο β) του Π.Δ. 26/2012 τροποποιείται ως εξής: Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό λόγω ποινικής καταδίκης για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ.
  • α) Στο άρθρο 14 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 10, ως εξής: Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι ή πρόεδροι κοινοτήτων που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτουν αυτοδίκαια από το αξίωμά τους

    β)Στο άρθρο 117 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής: Περιφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτουν αυτοδίκαια από το αξίωμά τους.
  • Στο άρθρο 2 του ν. 4255/2014, όπως ισχύει, προστίθεται παρ. 5, ως εξής: Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτει αυτοδίκαια από το αξίωμά του.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, κατέθεσαν τροπολογία σχετικά με την προσαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας εν μέσω της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, στην τροπολογία προτείνεται «να αποστερούνται αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα («εγκληματική οργάνωση») και κατά το χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις».

Μάλιστα, η αιτιολογική έκθεση τονίζει πως η παρούσα τροπολογία συνιστά έννομη συνέπεια καταδικαστικής απόφασης, που επέρχεται αυτόθροα και μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλαδή ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

Το Spuntik έκανε γνωστό νωρίτερα πως μπορεί η ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να αναγνώρισε ως ένοχα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο οι καταδικασθέντες έχουν τη δυνατότητα να πολιτευτούν και να επανεκλεγούν ακόμα και μέσα από τη φυλακή.

 

Tags:
Παύλος Φύσσας, Μάγδα Φύσσα, ναζί, εγκληματική οργάνωση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Δίκη της Χρυσής Αυγής, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK