13:38 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΜΜΑΤΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1955)
0 0 0
Βρείτε μας

Έντονες είναι οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με το σημερινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε νέα, αυστηρά μέτρα.

Έντονες επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης στα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το σημερινό διάγγελμά του.

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ

Ομολογία της «παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης» είδε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

«Αφού δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, έρχεται με καθυστέρηση και ενώ η κατάσταση σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει βγει εκτός ελέγχου να ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα», τονίζει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, ενώ αναφέρει πως «ανακοινώνει λουκέτα χωρίς να πει κουβέντα για ενίσχυση ΕΣΥ και ΜΜΜ», επικρίνοντάς τον ότι «μίλησε για "χαραμάδες της αμέλειας των λίγων" από τις οποίες μπαίνει ο κορονοϊός αλλά δεν είπε κουβέντα για τις πόρτες που άφησε ορθάνοιχτες».

Το κόμμα αναφέρεται στο «αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού», την ανάγκη για «άμεσες προσλήψεις γιατρών», «επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ» και «συνταγογράφηση διαγνωστικών τεστ», για τα οποία ο πρωθυπουργός «δεν είπε κουβέντα». 

Καφέ στην Πάτρα
© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos Michalatos

Υπογράμμισε, δε, πως δεν είπε κουβέντα ούτε για τις «δημόσιες συγκοινωνίες που κάθε μέρα πάνω από 1 εκατ. πολίτες στοιβάζονται σαν σαρδέλες για να πάνε στις δουλειές τους, την ώρα που 270 οχήματα κάθονται στα αμαξοστάσια και υπουργοί του έχουν αποσπασμένους οδηγούς λεωφορείων στα υπουργικά τους γραφεία».

Παράλληλα, κάνει λόγο για «θράσος να κουνήσει το δάχτυλο και σε όσους επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει υποτάξει την επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής της σκοπιμότητας».

«Περιμένουμε να δούμε σε πόσες μέρες από σήμερα θα αναθεωρήσει εκ νέου τα μέτρα που ανακοίνωσε, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την ανεπάρκεια και την αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κρίσης».

Γεννηματά: Συνεχίζεται η πολιτική «βλέποντας και κάνοντας»

Η Φώφη Γεννηματά σε δική της ανακοίνωση επικρίνει τον πρωθυπουργό καθώς «τώρα που η πανδημία έχει ξεφύγει ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με την πολιτική "βλέποντας και κάνοντας"».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «και σήμερα δεν βρήκε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής. Δεν κατανοεί ότι δεν είναι οι "χαραμάδες της αμέλειας" πολιτών, αλλά κυρίως οι ρωγμές της κυβερνητικής αδιαφορίας, που καλλιέργησαν την χαλάρωση και τον εφησυχασμό».

Εν συνεχεία επισημαίνει πως δεν είπε τίποτα σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

«Μόνο περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε που θα έχουν και πάλι σκληρές επιπτώσεις σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, στους εργαζόμενους, στους ανέργους και τους μικρομεσαίους. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα κάνουν αυτό που πρέπει, όπως στην πρώτη φάση, για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, τη δική τους και της οικογένειας τους». 

Έντονη κριτική από το ΚΚΕ

Έντονη είναι η κριτική που ασκεί και το ΚΚΕ, αναφέροντας πως «η  κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Σήμερα αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος κι επικίνδυνος, αν δεν έχει στο επίκεντρό του τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων, αλλά και η κυβερνητική ανευθυνότητα που τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση «προσπαθεί να φορτώσει πάλι στο λαό την ευθύνη για ένα ενδεχόμενο lockdown» και σημειώνεται πως το «δίλημμα lockdown ή αυτοπροστασία είναι ψεύτικο και παραπλανητικό». 

Εν συνεχεία το κόμμα αναφέρει τις δικές του προτάσεις. «Τώρα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει: Στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι ΜΕΘ, μαζικά τεστ και ο κρατικός έλεγχος ευαίσθητων χώρων, όπως οι οίκοι ευγηρίας. Στην αποσυμφόρηση σχολείων και μέσων μεταφοράς. Στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων στους χώρους δουλειάς, με έλεγχο για την τήρησή τους. Σε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών».

Η ανακοίνωση του κόμματος κλείνει ως εξής:

«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να κάνουμε ένα οριστικό lockdown σε όλες τις πολιτικές καπιταλιστικής διαχείρισης, που θυσιάζουν την υγεία του λαού στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου».
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1955)
Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, μέτρα προστασίας, Μέτρα, Φώφη Γεννηματά, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK