03:50 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΜΜΑΤΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (454)
0 03
Βρείτε μας

«Η συμμετοχή του στο γεύμα αφού είχε κάνει το τεστ δεν είναι αρνητικό, το αρνητικό είναι η διαφήμιση, γιατί μπορεί να εκληφθεί ως προτροπή στους πολίτες» δήλωσε για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο Facebook τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Όπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η φωτογραφία με το γεύμα του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε φιλικό σπίτι είπε ότι είναι μία αρνητική εικόνα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία παρουσία του σε μία φιλική οικογένεια και ενώ είχε κάνει τεστ για κορονοϊό πριν από μερικές ώρες.

«Η συμμετοχή του στο γεύμα αφού είχε κάνει το τεστ δεν είναι αρνητικό, το αρνητικό είναι η διαφήμιση, γιατί μπορεί να εκληφθεί ως προτροπή στους πολίτες» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει από μεγάλο μέρος της κοινωνίας χαλαρότητα απέναντι στα μέτρα. Αυτή είναι δική μας ευθύνη, είναι συλλογική ευθύνη».

«Νομίζω ότι ήταν λάθος όσον αφορά την ανάρτηση. Όσον αφορά όμως την εξήγηση, ήταν επαρκής» τόνισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει απόλυτη και ακέραια την ευθύνη για την πορεία της πανδημίας»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, στη βάση των τριών προϋποθέσεων που έχει θέσει, καθιστώντας αποκλειστικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό σε περίπτωση άρνησής του για την πορεία της πανδημίας και της κοινωνικής συνοχής. 

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε την εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό, τον διορισμό ενός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής και το πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ψηφίσει ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση και πλήττουν την κοινωνική συνοχή, όπως ο πρόσφατος πτωχευτικός νόμος.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης απορρίψει αυτή τη σκέψη, να ζητήσει τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση θα έχει απόλυτη και ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί με την πορεία της πανδημίας και της κοινωνικής συνοχής» επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για πράξεις και παραλείψεις που είχαν αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην είναι προετοιμασμένη η χώρα για να το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.  

«Η αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στο πρώτο κύμα, αλλά σήμερα μετά από οκτώ μήνες εγκληματικής αδράνειας βλέπουμε τον πρωθυπουργό όχι μόνο να μην παραδέχεται κανένα λάθος, αλλά να κουνάει και το δάχτυλο. Πήρε την απόφαση για το πρώτο lockdown ξέροντας τις συνέπειες στην οικονομία για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, όμως τώρα, μετά την αδράνεια, έχουμε και την οικονομία κατεστραμμένη και τους επιδημιολογικούς δείκτες χειρότερους» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το αν αυτό το lockdown θα είναι το τελευταίο είπε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω αν είμαστε στο τελευταίο lockdown, γιατί η απάντηση κρύβεται στην αντοχή του Συστήματος Υγείας. Αλλά βλέπω τα στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση».

Σημείωσε ακόμη τις αντιφάσεις στις δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης λέγοντας ότι «εδώ έχουμε ένα μπάχαλο». 

Για τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας είπε ότι «ο κ. Κικίλιας ασχολείται με την παράθεση στοιχείων δημιουργικής λογιστικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αύξησε κατά 150 τα κρεβάτια ΜΕΘ και έβαλε 19.500 άτομα στο Σύστημα Υγείας. Η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση των κλινών ΜΕΘ μόνο στην εποχή του κορονοϊού αλλά χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σεπτέμβριο του 2019 παρέλαβε το ΕΣΥ με πάνω από 100.000 εργαζόμενους και το Σεπτέμβριο του 2020 είχαμε 6.000 λιγότερους, παρά την πανδημία». 

Ερωτηθείς για τον Σωτήρη Τσιόδρα είπε ότι «δεν έχω κανένα λόγο να ασκήσω προσωποποιημένη κριτική σε συγκεκριμένους επιστήμονες. Τιμώ την επιστημονική κοινότητα και τους επιστήμονες του τόπου μας».

«Ωστόσο η επιστήμη δεν είναι "πίστευε και μη ερεύνα", άρα ακόμη και ο σημαντικότερος επιστήμονας μπορεί να κάνει λάθη και οφείλουμε να τα θέτουμε και να τα συζητάμε» επισήμανε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την Επιτροπή των επιστημόνων ρωτώντας εάν «ήταν σύμφωνη η Επιτροπή με το άνοιγμα του τουρισμού όπως έγινε; Ήταν σύμφωνη με την αύξηση των επιβατών στα πλοία; Ήταν σύμφωνη με την αύξηση των μαθητών ανά τάξη; Ήταν σύμφωνη με την κατάσταση στα ΜΜΜ ή με αυτό που έγινε στα γήπεδα;». 

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε ότι «το κακό είναι ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση», είπε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι αξιόπιστος και πρόσθεσε:

«Το κακό για την χώρα είναι ότι έχει έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που σκέφτεται το πολιτικό κόστος και την επικοινωνία και ρίχνει συνέχεια την ευθύνη στην κοινωνία και στους νέους».

Όπως είπε δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες που τον Ιούνιο είχαν χιλιάδες θύματα ενώ η Ελλάδα είχε μηδέν.

Παράλληλα, αμφισβήτησε τα συγκριτικά στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση λέγοντας ότι τώρα έχουμε αρνητικές πρωτιές. «Η κατάσταση δεν είναι αυτή που περιγράφουν οι αυλοκόλακες στον πρωθυπουργό, η κατάσταση είναι έκρυθμη» είπε χαρακτηριστικά. 

Για το πακέτο Σταϊκούρα για την ενίσχυση όσων πλήττονται είπε ότι «μέχρι στιγμής τα μέτρα έχουν δημιουργήσει απώλεια 5 δισ. στο εισόδημα των πολιτών, ανεργία στο 21%, μισθούς των 200 ευρώ».

«Αν αυτό είναι δίκαιο και αποτελεσματικό, δεν μετράμε με τον ίδιο τρόπο. Οι χώρες που αντιμετώπισαν με καλύτερο τρόπο τις οικονομικές συνέπειες δεν είχαν περάσει μνημόνια» σχολίασε. 
Θέμα:
Lockdown (454)
Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, COVID-19, πανδημία, lockdown, Παύλος Πολάκης, κορονοϊός, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK