18:43 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΜΜΑΤΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (373)
0 43
Βρείτε μας

Κοινό κείμενο υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση» για απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, καλούν την κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 με κοινό κείμενο που υπογράφουν και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάνης Βαρουφάκης το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία «αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ».

Το κείμενο απευθύνεται και θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.

Το κοινό κείμενο

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές» τονίζεται στο κείμενο.

Και επισημαίνεται:

«Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ενώ επισημαίνεται ότι «άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. 

«Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση» καταλήγει.
Θέμα:
Lockdown (373)
Tags:
αστυνομία, Κυβέρνηση, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Πολυτεχνείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK