04:03 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΜΜΑΤΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2466)
0 10
Βρείτε μας

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 για το εάν λειτούργησε παράλληλο σύστημα καταγραφής στον ΕΟΔΥ.

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το εάν λειτούργησε στον ΕΟΔΥ παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων έκαναν λόγο για προσπάθεια του ΕΟΔΥ να δημιουργήσει ένα δικό του Μητρώο κρουσμάτων, γεγονός που, όπως αναφέρουν, οδήγησε στο να δημιουργηθεί ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε τα δημοσιεύματα κάνοντας λόγο για «fake news».

Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και ως προς τον αριθμό των θανάτων, μαρτυρά την απώλεια ελέγχου από την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «στα νοσοκομεία όλης της χώρας η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως εμπόλεμη. Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν και οι αεροδιακομιδές είναι μονόδρομος. Τα νοσοκομεία παραμένουν ακόμα και τώρα υποστελεχωμένα. Το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο, καθώς αναγκάζεται να καλύψει ακόμα και δέκα εφημερίες τον μήνα. Σύμφωνα με τις ενώσεις γιατρών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα και δεν ενισχύθηκαν οι υποδομές του, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

Όπως σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, εκτός από το «Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19», το οποίο διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, και στο οποίο οφείλουν να καταγράφονται όλα τα ημερήσια κρούσματα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δημιούργησε και λειτουργεί από το καλοκαίρι ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με ιδιωτική εταιρεία. «Έτσι», σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25, «ενώ τα κρούσματα που ανιχνεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφονταν αυτόματα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα κρούσματα που ανιχνεύονταν από κινητές μονάδες καταγράφονταν πρώτα στο παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ και σε δεύτερο χρόνο, με καθυστέρηση ημερών, στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19».

Όπως σχολιάζει ο κ. Βαρουφάκης, «συνεπεία αυτού διαμορφώθηκαν δύο ταχύτητες στην καταγραφή των κρουσμάτων, ενώ εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσο η "Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες" που εισηγούνταν στην "Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19" τα κατά περίπτωση μέτρα είχε στη διάθεσή της εγκαίρως όλα τα διαθέσιμα δεδομένα».

«Λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ» και εάν «ναι, με ποια νομιμοποιητική βάση τηρούνταν αυτό το παράλληλο σύστημα και ποιον σκοπό εξυπηρετούσε; Αν όχι, πώς εξηγείται η εσφαλμένη εικόνα για την πόλη της Θεσσαλονίκης που οδήγησε τον κ. Τσιόδρα να δηλώνει στις 30 Σεπτεμβρίου: "Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραν και η Θεσσαλονίκη πάει καλά" και μόλις έναν μήνα μετά η πόλη να μπαίνει σε νέο lockdown κατόπιν ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων;» επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2466)
Tags:
lockdown, ΕΟΔΥ, πανδημία, κορονοϊός, Γιάνης Βαρουφάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK