17:45 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΜΜΑΤΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Εμβόλιο κορονοϊού (1563)
0 21
Βρείτε μας

Θετική χαρακτηρίζει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αναγνωρίζοντας τα λάθη που βαραίνουν και τις φαρμακευτικές και την Κομισιόν για το σημερινό αδιέξοδο με τα εμβόλια.

Φαρμακευτικές εταιρείες που δεν τηρούν προκλητικότατα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ. Συμβόλαια μαζί τους, που ήταν και παραμένουν μυστικά. Απευθείας συμφωνίες και αγορές, χωρίς έρευνα, χωρίς διαγωνισμό, με αδιαφανείς διαδικασίες. Δόσεις εμβολίων που… στάζουν με το σταγονόμετρο στις κυβερνήσεις της ΕΕ, με κίνδυνο να χαθεί και το καλοκαίρι του 2021, με ανυπολόγιστη ζημιά.

Τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει στους κόλπους της Κομισιόν μάς σχολιάζει και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε καταγγείλει πρώτος στο Ευρωκοινοβούλιο την ανήθικη αγορά εμβολίων στην οποία προέβη η γερμανική κυβέρνηση (από την Pfizer), κυριολεκτικά πίσω από την πλάτη των ευρωπαϊκών θεσμών, και σε βάρος της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς εμβολίων.

«Οι εμβολιασμοί αποτελούν μια τεράστια επιχειρησιακή πρόκληση, όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά για όλο τον πλανήτη. Όπως δεν είχαν όλα τα κράτη λοιπόν την ίδια στάση απέναντι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ένωσης, έτσι και οι εταιρείες» μας σχολιάζει ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η AstraZeneca απέτυχε στο να ειδοποιήσει εγκαίρως -ως όφειλε- την ΕΕ για την αδυναμία της να ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, μετά από πιέσεις, υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις και μετά την έγκριση κι άλλων εμβολίων από τον EMA, στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ελπίζουμε η τροφοδοσία να ομαλοποιηθεί» συμπληρώνει.

Κανείς δεν ξέρει αν θα καταστεί όμως δυνατή εντέλει η τροφοδοσία. Και παραμένει αβέβαιο αν ως το καλοκαίρι θα έχει γίνει πράξη η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν ότι το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν μπορεί και πρέπει, ελλείψει ικανών δόσεων για τον εμβολιασμό των ευρωπαϊκών πληθυσμών, να γίνουν παραγγελίες εμβολίων και από άλλες εταιρείες-χώρες, πλην των τεσσάρων γνωστών;

«Σαφώς» απαντά ο κ. Ανδρουλάκης. «Οι ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα κι άλλων εμβολίων, όπως το ρωσικό Sputnik V αυτή την εβδομάδα είναι αναμφίβολα θετικές. Περισσότερα αποτελεσματικά εμβόλια σημαίνει περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ο αγώνας είναι παγκόσμιος. Σημαίνει περισσότερα εργαλεία για να εξασφαλίσει η Ένωση επάρκεια εμβολίων υπάρχουν. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει με αθέμιτα μέσα και να πλήξει τις χώρες της γειτονιάς, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής» επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής, που εκτιμά ότι τουλάχιστον «σε όλη την Ευρώπη, ο διαμοιρασμός των εμβολίων θα γίνει στα κράτη-μέλη με αξιοκρατικό και διαφανή τρόπο σε όλα τα κράτη, πέρα από την οικονομική τους δύναμη».

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1563)
Tags:
Sputnik V, AstraZeneca, ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, Κομισιόν, ΕΕ, εμβόλια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK