23:01 03 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι Βρυξέλλες ζητούν από το Λονδίνο να θεσπίσει νομοθεσία για τη χώρα προέλευσης των εθνικών προϊόντων. Πιέσεις από την Ελλάδα και άλλες χώρες για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit αποτελεί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η ελληνική φέτα.

Βέβαια, δεν είναι το μόνο εμπόδιο στις συνομιλίες της ΕΕ με τη Βρετανία, καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλα προϊόντα με προέλευση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Το ζαμπόν Πάρμας, το γαλλικό κονιάκ και οι μπύρες του Βελγίου εγείρουν επίσης προβλήματα στις διεργασίες για το Brexit, καθώς οι Βρυξέλλες ζητούν από το Λονδίνο να θεσπίσει νομοθεσία για τη χώρα προέλευσης των εθνικών προϊόντων, η οποία θα συνάδει με τη λογική της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που εφαρμόζει η Ευρώπη.

Η ΕΕ θέλει, ειδικότερα, η Βρετανία να υιοθετήσει ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι ανάλογο του δικού της συστήματος για τους «γεωγραφικούς προσδιορισμούς», το οποίο προστατεύει την ταυτότητα των εθνικών προϊόντων.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο «αγκάθι» στις συνομιλίες, μετά και από τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών για το δορυφορικό σύστημα Galileo, με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, να ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει «κρυφτό».

Όπως είπε ο ίδιος, το εν λόγω θέμα είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, προτού υπάρξει συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών.

Ωστόσο, έπειτα από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, πρόκειται για ένα ακόμη «δύσκολο ζήτημα… για το οποίο η Βρετανία δεν έχει καμία θέση».

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, διπλωμάτες από τη Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και την Ελλάδα, ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Tags:
Φέτα, Brexit, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK