17:53 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο «τάφος του αθλητή» ανακαλύφθηκε τυχαία σε προάστιο της Ρώμης και το πιο σημαντικό εύρημα ήταν δύο στλεγγίδες, βασικό εξάρτημα αθλητών στους ελληνορωμαϊκούς χρόνους

«Το μόνο καθήκον μας απέναντι στην ιστορία είναι να την ξαναγράψουμε» είχε γράψει εν έτει 1891 ο Όσκαρ Ουάιλντ. Και τούτο αφορά συχνά και στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Μία εξ αυτών, στη Ρώμη, έχει αντίκτυπο ανάλογο της… Αμφίπολης και προκαλεί πια παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ο ειδικός επιθεωρητής αρχαιολογίας της Ρώμης, Φραντσέσκο Προσπερέτι, αποκάλυψε πως από τύχη, και μόνο, ήρθε στο φως ταφικός θάλαμος σε προάστιο της Ρώμης.  Εργάτης που εκτελούσε χωματουργικές εργασίες, άνοιξε μια τρύπα και προσέφερε στον κόσμο ένα σπουδαίο εύρημα.

Αν το μηχάνημα έσκαβε ελάχιστα εκατοστά πιο μακριά, δεν θα είχε ποτέ γνωστό στον κόσμο το εύρημα που έχει ήδη τον τίτλο «ο τάφος του αθλητή», ο οποίος… φιλοξενούσε τα υπολείμματα τεσσάρων ανθρώπων, τριών ανδρών και μιας γυναίκας και αρκετά σχεδόν άθικτα αντικείμενα. 

Γιατί… αθλητή; Διότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής «Corriere», βρέθηκαν και δύο στλεγγίδες, ήτοι βασικό εξάρτημα αθλητών στους ελληνορωμαϊκούς χρόνους, το οποίο χρησιμοποιούσαν στο τέλος της προπόνησης ή των αγώνων για να απομακρύνουν από το σώμα τον ιδρώτα, τη σκόνη και το λάδι με το οποίο είχαν αλειφθεί!

Ο τάφος χρονολογείται μεταξύ 335 και 312 π.Χ., με βάση ένα νόμισμα που βρέθηκε δίπλα σε έναν σκελετό. Από τη μία πλευρά απεικονίζεται η θεά του πολέμου Μινέρβα ενώ στην άλλη πλευρά απεικονίζεται ένα κεφάλι αλόγου με τα γράμματα «Romano». 

Συνάμα, τα σχέδια των κεραμικών, που κάποια απεικονίζουν σκελετούς μικρών ζώων, είναι στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο τάφος άνηκε σε μια οικογένεια υψηλής κοινωνικής θέσης.

Tags:
αρχαιολογική ανακάλυψη, Ο τάφος του αθλητή, Φραντσέσκο Προσπερέτι, Ρώμη, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK