02:19 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ραντάρ σε σχήμα θόλου

Μυστήριο με υπερσύχρονο ραντάρ που εμφανίστηκε στην Κούβα

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20

Μια μυστήρια εγκατάσταση παρακολούθησης σημάτων έχει κάνει την εμφάνιση της νότια της Αβάνας στην Κούβα, στην περιοχή Bejucal, προκαλώντας το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών.

Μια νέα εγκατάσταση «νοημοσύνης σημάτων» που εμφανίζεται σε δορυφορική απεικόνιση κοντά στην περιοχή Bejucal στην Κούβα, μπορεί να παρέμβει σε σήματα, να παρακολουθήσει βαλλιστικούς πυραύλους και να εντοπίσει αντικείμενα στο διάστημα. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ποιος έχει χρηματοδοτήσει αυτή την κατασκευή.

Ως νοημοσύνη σημάτων, η NSA ορίζει κάθε πληροφορία που λαμβάνεται από ηλεκτρονικά σήματα που εκπέμπονται από τηλεπικοινωνιακά συστήματα, ραντάρ και οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που έχει στην κατοχή του το Diplomat, η εγκατάσταση νότια της Αβάνας μοιάζει με ραντάρ σε σχήμα θόλου. Όπως αναφέρει το μέσο, οι ΗΠΑ γνωρίζουν την ύπαρξη παρόμοιων ραντάρ στην περιοχή, τα οποία έχουν ιστορικό καταγραφής των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που διαβιβάζονται από τις ΗΠΑ.

«Η διαφορά στο μέγεθος και την αρχιτεκτονική της νέας κατασκευής ραντάρ — θόλου, σε σύγκριση με τις αυτόνομες εγκαταστάσεις παραβολικών πιάτων που εμφανίστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια στο Bejucal δείχνει ένα νέο επίπεδο επένδυσης σε τέτοιες εγκαταστάσεις», γράφει ο Diplomat σημειώνοντας ότι «η πηγή αυτής της επένδυσης δεν είναι σαφής.»

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνδέουν συνήθως τέτοιες κατασκευές στην Κούβα με τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

Μάλιστα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Marco Rubio, ο οποίος είναι κουβανικής καταγωγής, είχε ισχυριστεί το 2016 ότι μια «καλή συμφωνία» μεταξύ των ΗΠΑ και Κούβας θα περιελάμβανε και την απαλλαγή από «τον κινεζικό σταθμό στο Bejucal», ανέφερει το Diplomat.

Ο καθηγητής Manuel Cereijo, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, είχε πει στο Dallas Morning News το 2001 ότι «η Κίνα κάνει την Κούβα στρατιωτικό κέντρο συγκέντρωσης πληροφοριών».

Απαντώντας σε εφημερίδα του Ντάλας σχετικά με τη δήλωση του ακαδημαϊκού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Αβάνα απέρριψε τις κατηγορίες ως ψέματα.

Tags:
Κούβα, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK