13:23 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό (85)
0 0 0
Βρείτε μας

O υπ. Εξωτερικών της πΓΔΜ τόνισε ότι υπάρχει «μια ρήτρα που λέει ότι εάν η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, βεβαίως τα πάντα καθίστανται άκυρα. Αυτό είναι ένα τεστ ωριμότητας νομίζω και για τις δύο χώρες».

«Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα», αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωρικών της πΓΔΜ  Νίκολα Ντιμιτρόφ από το Βερολίνο όπου βρίσκεται.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ντιμιτρόφ διασαφηνίζει σημεία της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ που πρόκειται να επικυρωθεί την Κυριακή στις Πρέσπες. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εθνότητας, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σημείωσε ότι στη συμφωνία «υπογραμμίζεται ότι Μακεδόνας στη μία και Μακεδόνας στην άλλη περίπτωση σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τα δύο έθνη». «Η (σ.σ. εθνική) ταυτότητά μας διασφαλίζεται, κάτι πολύ σημαντικό διότι βεβαίως δεν μπορείς να διαπραγματευθείς ιδιαίτερα για το ζήτημα της ταυτότητας», συμπληρώνει.

Στη συνέντευξή του στη Deutsche Welle, αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην επίσπευση των διαδικασιών για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι εκτός από τη φιλία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων «το κίνητρο-κλειδί για τη μακεδονική πλευρά είναι να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης και να ενταχθούμε στη νατοϊκή συμμαχία».

Παράλληλα ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει «μια ρήτρα που λέει ότι εάν η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, βεβαίως τα πάντα καθίστανται άκυρα. Αυτό είναι ένα τεστ ωριμότητας νομίζω και για τις δύο χώρες».

«Σε ιστορικές στιγμές φέρουμε όλοι μας ιστορική ευθύνη να μην σκεφθούμε τις πολιτικές μας καριέρες και το πολιτικό μας αύριο, αλλά να σκεφθούμε πού θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα», κατέληξε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό (85)

Σχετικά:

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό
Tags:
Σκοπιανό, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK