23:20 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έναν νόμο που όμοιός του δεν έχει υπάρξει σε κανένα μέρος του κόσμου ετοιμάζεται να επικυρώσει η Χαβάη απαγορεύοντας την πώληση της συντριπτικής πλειονότητας των αντιηλιακών λόγω δύο χημικών που περιέχουν και προκαλούν βλάβες στους κοραλλιογενείς υφάλους της πολιτείας.

Έναν καινοτόμο νόμο για τα παγκόσμια δεδομένα αναμένεται να υπογράψει ο κυβερνήτης της Χαβάης Ντέιβιντ Ίγκε εντός της εβδομάδας.

Η Χαβάη πρόκειται να απαγορεύσει την πώληση αντιηλιακών τα οποία περιέχουν χημικά που πιθανότατα προκαλούν ζημιές στους κοραλλιογενείς υφάλους του νησιωτικού συμπλέγματος.

Σύμφωνα με τον νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί από την τοπική βουλή και αναμένει την επικύρωση του κυβερνήτη, τα χημικά οξυβενζόνη και οκτινοξάτη που περιέχονται σε πολλά αντιηλιακά, προκαλούν σοβαρές βλάβες στα κοράλλια της πολιτείας, όπως αναφέρει το npr.org.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί το 2021, ήδη έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις καθώς σχεδόν το 70% των αντιηλιακών που πωλούνται στις ΗΠΑ περιέχουν οξυβενζόνη. Επίσης, τουλάχιστον 8% περιέχουν οκτινοξάτη, η οποία αναγράφεται συχνά στα συστατικά των αντιηλιακών με άλλο όνομα. 

Οργανώσεις που εκφράζουν τις απόψεις των δημιουργών αντιηλιακών τονίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και προστατεύουν τους καταναλωτές, ωστόσο οι νομοθέτες της Χαβάης βασίζονται στην έρευνα ενός βιολόγου, του Κρεγκ Ντάουνς, ο οποίος διατηρεί το μη κερδοσκοπικό εργαστήριο Haereticus Environmental Lab.

Ο ίδιος σε έρευνα του εργαστηρίου του το 2015 είχε τονίσει ότι τα χημικά διαταράσσουν ενδοκρινικά τα νεαρά κοράλια. «Όταν συναντούν την οξυβενζόνη εγκλωβίζονται μέσα στον ίδιο τους τον σκελετό και πρακτικά πεθαίνουν», εξηγεί ο ίδιος.

«Τα αντιηλιακά δεν σκοτώνουν όλους τους κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη, όμως απειλούν εκείνους που είναι σημαντικοί για τον άνθρωπο», συμπληρώνει, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες που σκοτώνουν τα κοράλλια.

Tags:
νόμος, απαγόρευση, κοραλλιογενής ύφαλος, κοράλλια, αντιηλιακά, Χαβάη, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK