11:49 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Είδος υπό εξαφάνιση» τα μετρητά στη Βενεζουέλα. Οι ανταλλαγές εμπορευμάτων έχουν επιστρέψει στη χώρα, αντικαθιστώντας τις πληρωμές με χρήματα. Η ανθρωπιστική κρίση έχει γυρίσει τη χώρα στο πιο πρωτόγονο σύστημα εμπορικών συναλλαγών.

Εάν βρεθεί κανείς στην πόλη Ρίο Τσίκο, στην ακτή της Βενεζουέλας που βρέχεται από τη θάλασσα της Καραϊβικής, θα δει δεκάδες ψαράδες να περιμένουν να πουλήσουν την ψαριά της ημέρας. Σε αντάλλαγμα, δεν περιμένουν χρήματα, αλλά αλεύρι, ρύζι ή λάδι.

«Δεν υπάρχουν μετρητά εδώ, μόνο παζάρια», σημειώνει στο Reuters η 30χρονη Mileidy Lovera που εντοπίστηκε να περιφέρεται μόνη της στις ακτές, κρατώντας τα ψάρια που ψάρεψε ο σύζυγός της. Έψαχνε κάποιον για τα ανταλλάξει με φαγητό, προκειμένου να μπορέσει να ταΐσει τα τέσσερα παιδιά της ή να αγοράσει φάρμακα για τον γιο της που πάσχει από επιληψία.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποτυπώνει τη σημερινή πραγματικότητα της καθημερινότητας στη Βενεζουέλα — εκεί όπου τα μετρητά είναι πλέον σπάνια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με βασίζονται στις ανταλλαγές εμπορευμάτων για τις βασικές τους συναλλαγές.

Τα μετρητά στη χώρα δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τα έξοδα ούτε καν για τα πιο φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες απαιτούν.

Αν και οι νόμιμες επιχειρήσεις στις μεγάλες πόλεις της Βενεζουέλας δέχονται πληρωμές μέσω τραπεζικών μεταφορών χρημάτων ή χρεωστικών καρτών, οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους υπηρεσίες. Ακόμη και στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, υπάρχουν πολλοί παράνομοι έμποροι που θέλουν πληρώνονται σε είδος.

Ο Julio Blanco είναι ένας 34χρονος μοτοσικλετιστής από το Καράκας ζει εξυπηρετώντας έμπιστους πελάτες. «Προτιμώ το φαγητό σαν πληρωμή», σημειώνει. «Κάνω δουλειές για το φαγητό, προκειμένου να επιβιώσω», λέει.

Η ανάδυση των ανταλλαγών εμπορευμάτων στη Βενεζουέλα, εν μέσω του υπερπληθωρισμού και της έλλειψης μετρητών, είναι ενδεικτική της κατάπτωσης της άλλοτε ευημερούσας χώρας που πλέον μαστίζεται από μια πρωτοφανή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, σε τέτοιο βαθμό που έχει επιστρέψει στον πιο πρωτόγονο μηχανισμό εμπορικών συναλλαγών.

Tags:
χρήματα, μετρητά, εμπορεύματα, Οικονομική κρίση, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK