01:18 05 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Με 69 «ναι» πέρασε και πάλι από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία για το Σκοπιανό, μετά το μπλόκο του Ιβανόφ. Επανακυρώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Στην επανακύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό προχώρησε, σήμερα, η Βουλή της ΠΓΔΜ.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων που η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό, περνάει από τη Βουλή της γείτονος, έπειτα από το μπλόκο που έβαλε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ. 

Σύμφωνα με το AP, η συμφωνία υπερψηφίστηκε από 69 βουλευτές. Σημειωτέον ότι για να εγκριθεί, η συμφωνία χρειαζόταν τη θετική ψήφο 61 βουλευτών. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος της ΠΓΔΜ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει πολλές παραχωρήσεις στην Ελλάδα. 

Η νέα αυτή ψηφοφορία διεξήχθη, μετά από την άρνηση του Ιβανόφ να υπογράψει τη συμφωνία, όταν αυτή πέρασε, για πρώτη φορά, από τη Βουλή της χώρας, στις 20 Ιουνίου. 

Ο Ιβανόφ φέρεται να αρνήθηκε και πάλι να βάλει την υπογραφή του, αν και πλέον δεν μπορεί να μπλοκάρει τη συμφωνία. Άλλωστε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MIA, η νέα άρνηση του Ιβανόφ θεωρείται μάλλον δεδομένη, καθώς ο πρόεδρος της χώρας έχει τώρα την επιλογή να εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, επεσήμανε πάντως ότι ο Ιβανόφ είναι υποχρεωμένος, βάσει νόμου, να βάλει την υπογραφή του, απορρίπτοντας τις απόψεις του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Επεσήμανε, συγκεκριμένα, ότι η συμφωνία οδηγεί την ΠΓΔΜ σε μια θέση ανεξαρτησίας. «Είναι η ώρα να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα τηα χώρας και να επιδείξουμε ενότητα», είπε σύμφωνα με το MIA.  

Ως προς τα επόμενα βήματα, για να γίνει νόμος του κράτους, η συμφωνία πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με δεδομένη την άρνηση του Ιβανόφ να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, το θέμα θα μπορούσε να επιλύσει ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογράψει εκείνος το διάταγμα. 

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εφ'όσον η συμφωνία λάβει την έγκριση των πολιτών της ΠΓΔΜ, θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Tags:
Σκοπιανό, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Γκιοργκι Ιβανόφ, Ζόραν Ζάεφ, ΠΓΔΜ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK