12:07 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Μέρος του αρχείου της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) που ανακαλύφθηκε στις πόλεις Λβιβ και Τέρνοπιλ στην Ουκρανία και παρέμενε θαμμένο για περισσότερα από 60 χρόνια.

Περήφανη η ουκρανική βουλή για την «ανεξαρτησία» του 1941 που υπέτασσε τη χώρα στους Ναζί

© Sputnik /
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η ουκρανική βουλή ίσως δεν διάβασε προσεκτικά το κείμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας το 1941, σύμφωνα με την οποία «το νεοσυσταθέν κράτος της Ουκρανίας» θα εργαζόνταν στενά «με την Εθνικοσοσιαλιστική Μεγάλη Γερμανία υπό την ηγεσία του ηγέτη της Αδόλφου Χίτλερ».

Αφιερωμένη στην αποτυχημένη προσπάθεια ανακήρυξης ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μια έκθεση που φιλοξενεί το ουρκανικό κοινοβούλιο. Το κείμενο της ανακήρυξης του ουκρανικού κράτους δήλωνε τότε την υποταγή του Κιέβου στη ναζιστική Γερμανία.

Στην προσπάθειά της να κατασκευάσει την εθνική της ταυτότητα, αλλά και την εχθρότητά της προς τη Ρωσία, η σύγχρονη Ουκρανία προσπαθεί συνεχώς να εντοπίσει ίχνη ιστορικής ανεξάρτητης ύπαρξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ουκρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε να εκθέσει ευρήματα που συνδέονται με την άφιξη των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, τον Ιούνιο του 1941. Τότε, ο Οργανισμός Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) έχοντας μόλις καταλάβει την πόλη Λβιβ, υπό την ηγεσία του συνεργάτη των Ναζί Στέφαν Μπαντέρα, ανακήρυξε ένα ανεξάρτητο εθνικό κράτος.

Η προσπάθεια δεν κράτησε πολύ αφού η ίδια η ναζιστική ηγεσία δεν είχε πρόθεση να την υποστηρίξει. Ο Μπαντέρα και άλλοι ηγέτες του OUN συνελήφθησαν και ο πόλεμος συνεχίστηκε. Παρόλα αυτά, το περιστατικό θεωρείται σημαντικό στην Ουκρανία όπου ο Μπαντέρα θεωρείται εθνικός ήρωας. Σε αυτό το πλαίσιο το ουκρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε να φιλοξενίσει έκθεση αφιερωμένη στην 77η επέτειο της «ανεξαρτησίας», όπως αναφέρει το RT.

​«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ουκρανικού κράτους ανέδειξε την κυρίαρχη πολιτική της Ουκρανίας. Η διεθνής κοινότητα ενημερώθηκε ότι ο ουκρανικός λαός δε θα ανεχθεί καμία κατοχή, είτε κομμουνιστική, είτε ναζιστική. Ότι θα συνεχίσει να τους πολεμά μέχρι το τέλος», αναφέρει η ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το κοινοβούλιο δεν είχε διαβάσει προσεκτικά το κείμενο ανακήρυξης της «ουκρανικής ανεξαρτησίας» του 1941, αφού σε εκείνο έγραφε: «Το νεοσυσταθέν κράτος της Ουκρανίας θα εργαστεί στενά με την Εθνικοσοσιαλιστική Μεγάλη Γερμανία υπό την ηγεσία του ηγέτη της Αδόλφου Χίτλερ, η οποία δημιουργεί μια νέα τάξη στην Ευρώπη και τον κόσμο και βοηθάει τον ουκρανικό λαό να απελευθερωθεί από την κατοχή της Μόσχας».

Αυτό το τμήμα του κειμένου, μάλιστα, είχε λογοκριθεί σε κάποιες μεταπολεμικές εκδόσεις του κειμένου για προφανείς λόγους, όμως οι διοργανωτές της έκθεσης επέλεξαν να αναρτήσουν το πραγματικό κείμενο από μια εφημερίδα της εποχής.

Αντιθέτως, δεν θεώρησαν χρήσιμο να αναφερθούν στο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων της Λβιβ που έγινε μετά που οι στρατιώτες της OUN μπήκαν στην πόλη.

Tags:
ναζί, ανεξαρτησία, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), Αδόλφος Χίτλερ, Ουκρανία, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK