03:14 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας, αναλαμβάνοντας και επίσημα τις εξουσίες που εξασφάλισε σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι και τις οποίες επισφράγισε με την επανεκλογή του στις πρόσφατες εκλογές.

Ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη εξουσία που έχει συγκεντρώσει Τούρκος πρόεδρος για δεκαετίες, κάτω από ένα καθεστώς, το οποίο άλλωστε καταδικάστηκε από τους αντιπάλους του.

Η ορκωμοσία του Ερντογάν έλαβε χώρα σε μια ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου, αναλαμβάνοντας και επίσημα την εξουσία για την νέα πενταετή του θητεία, ενώ στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη μια μεγάλη τελετή, η οποία θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση στα νέα του προεδρικά καθήκοντα με διευρυμένες εξουσίες.  

Ο Ερντογάν που «πρωταγωνιστεί» στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας για τα τελευταία 15 χρόνια, διαμηνύει ότι αυτές οι διευρυμένες εξουσίες που αναλαμβάνει, με τη νέα του θητεία, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη διασφάλιση της προστασίας στη χώρα, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και στην ακεραιότητά του, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας του, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυψώσω την αίγλη και τη δόξα της Τουρκίας», σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν, μιλώντας στο κοινοβούλιο.  

Η εισαγωγή στο νέο προεδρικό σύστημα σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση διακυβέρνησης που δρομολογείται στην Τουρκία τα τελευταία 100 χρόνια. Πλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να διαλέγει το δικό του υπουργικό συμβούλιο, να ορίζει υπουργούς και να απομακρύνει δημοσίους υπαλλήλους κατά την κρίση του, και όλα αυτά χωρίς την κοινοβουλευτική έγκριση. Σημειωτέον, άλλωστε, ότι ο Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά του να προχωρήσει στην αποπομπή 18.000 δημοσίων υπαλλήλων

Σχετικά:

Για «νέα εποχή» στην Τουρκία μιλάει ο Ερντογάν
Ποιοι Έλληνες πολιτικοί θα παραβρεθούν στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν
Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, επί τάπητος όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα
Tags:
ορκωμοσία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK