19:21 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αιγυπτιολόγοι του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν ανακάλυψαν μια επιχρυσωμένη μάσκα μούμιας σε ανασκαφές στην αιγυπτιακή πόλη Σακκάρα. Τυπική της Αρχαίας Ελλάδας η κατασκευή της μάσκας.

Μια μάσκα από ασήμι και μερικώς επιχρυσωμένη ανακάλυψαν αιγυπτιολόγοι του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αιγυπτιακή πόλη Σακκάρα. Τα μάτια της ήταν ένθετα, με ένα μαύρο κόσμημα, από ασβεστίτη και οψιανό. Ο επικεφαλής της αιγυπτογερμανικής ομάδας, Ραμαντάν Χουσεΐν του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, λέει ότι πολύ λίγες μάσκες από πολύτιμα μέταλλα έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.

Κάτι λογικό μιας και στην πλειονότητά τους, οι τάφοι των Αιγυπτίων είχαν ήδη λεηλατηθεί στα χρόνια της αρχαιότητας.

«Από το 1939, δεν έχει ανακαλυφθεί παρόμοια μάσκα. Το ασήμι ήταν σπανιότερο τότε και πιο ακριβό από το χρυσό εκείνη την εποχή. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε ασήμι στην Αίγυπτο, πιθανόν να εισήχθη από το εξωτερικό. Η τεχνική κατασκευής της μάσκας είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Τα στολίδια και ο τρόπος χύτευσης του χρυσού πάνω στο ασήμι είναι εξαιρετικός. Μια τέτοια τεχνική δεν ήταν διαδεδομένη στην Αίγυπτο, αυτή ήταν περισσότερο τεχνική που ακολουθούνταν στην αρχαία Ελλάδα» περιγράφει το εύρημα ο Χουσεΐν.

Η μάσκα βρισκόταν στο πρόσωπο μιας μούμιας. Ο νεκρός μπορεί να ήταν ιερέας που έζησε μεταξύ του 7ου και του 5ου αιώνα πΧ. Η μούμια ανακαλύφθηκε σε νεκροταφείο νότια των πυραμίδων στη νεκρόπολη της Σακκάρα. Το συγκρότημα έχει μελετηθεί από τους Αιγυπτιολόγους του Τίμπιγκεν χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μεθόδους για δύο χρόνια.

Tags:
αρχαία, αρχαιολογική ανακάλυψη, Σακκάρα, Αίγυπτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK