14:31 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σημαντική έλλειψη σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και ραγδαία αύξηση των τιμών τους, θα αντιμετωπίσει η Βρετανία σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία της χώρας με την ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «σπάνιες πολυτέλειες» για τους βρετανούς καταναλωτές σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταφέρει να κλείσει μια θετική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit.

Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει έρευνα του London School of Economics, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς κάποια εμπορική συμφωνία, τότε οι τιμές θα αυξηθούν ραγδαία καθώς στα συγκεκριμένα προϊόντα επιβάλλονται αυξημένοι δασμοί.

Για παράδειγμα, σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν με ποσοστό λίπους 3-6% επιβάλλεται δασμός 74%, ενώ στην φρέσκια μοτσαρέλα επιβάλλεται δασμός 41%.

«Η εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα σημαίνει ότι μια αποδιοργάνωση στην αλυσίδα εφοδιασμού θα έχει μεγάλο αντίκτυπο», τονίζει ο Ας Αμιραχμάντι, που είναι διευθυντικό στέλεχος της εταιρείες Arla Foods UK.

«Το πιο πιθανό είναι να δούμε ελλείψεις προϊόντων και απότομη αύξηση στις τιμές, οι οποίες θα μετατρέψουν προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως το βούτυρο, το γιαούρτι, το τυρί και το παιδικό γάλα σε "σπάνιες πολυτέλειες"», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι κάθε επιπλέον επτάλεπτο που τα προϊόντα παραμένουν στα τελωνεία για ελέγχους, αυξάνουν το κόστος κάθε κοντέινερ κατά τουλάχιστον 11 λίρες.

Στην αύξηση του κόστους των τιμών, η έρευνα συνυπολογίζει «το κόστος των καυσίμων, της συντήρησης των φορτηγών, την απώλεια χρόνου ζωής των προϊόντων στα ράφια και τους αυξημένους μισθούς των οδηγών των φορτηγών. 

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, με δεδομένη την αδυναμία της Βρετανίας να καλύψει τη ζήτηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα μέσα από την εγχώρια παραγωγή της, είτε θα συνεχιστεί η εξάρτηση από τα ευρωπαϊκά προϊόντα, είτε θα παρουσιαστούν σοβαρές ελλείψεις.

«Το Brexit μπορεί να οδηγήσει στην ευκαιρία να επεκταθεί μακροπρόθεσμα η βιομηχανία στη Βρετανία, όμως βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, δεν μπορούμε απλώς να "ανάβουμε" και να "σβήνουμε" την παραγωγή γάλακτος. Η αύξηση της ποσότητας παραγωγής γάλακτος στη Βρετανία και η δημιουργία υποδομής για να είμαστε αυτάρκεις θα χρειαστεί χρόνια», εξήγησε ο Αμιραχμάντι.

Tags:
Brexit, έλλειψη, γαλακτοκομικά προϊόντα, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK