ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι το Κοσσυφοπέδιο εκπλήρωσε τις δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται για την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο απαιτήσεις περιλάμβαναν συμφωνία με το Μαυροβούνιο σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων, την οποία το Κοσσυφοπέδιο επικύρωσε τον Μάρτιο, και την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων για μείωση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Το Κοσσυφοπέδιο σημείωσε μεγάλη πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια για να εκπληρώσει τις δύο εναπομένουσες απαιτήσεις ελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων. Σήμερα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουν επιτευχθεί τα δύο εκκρεμή κριτήρια και ότι εξακολουθούν να πληρούνται όλα τα άλλα κριτήρια. Βασίζομαι στο Κοσσυφοπέδιο ότι θα αντιμετωπίσει τόσο τις προκλήσεις της μετανάστευσης όσο και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς. Καλώ τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν γρήγορα την πρότασή μας για την άρση των απαιτήσεων θεώρησης για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου », δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η διαδικασία απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε το 2012, όταν η Επιτροπή παρουσίασε στην Πρίστινα έναν οδικό χάρτη ο οποίος προβλέπει μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν από το Κοσσυφοπέδιο για να προχωρήσει προς την αναστολή των θεωρήσεων.

Μετά την εκπλήρωση των δύο τελικών σημείων αναφοράς, η Επιτροπή θα συστήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να προχωρήσουν στη διαδικασία άρσης του καθεστώτος θεωρήσεων για τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά:

Όχι στρατόπεδα για πρόσφυγες στην Ευρώπη, λέει ο Αβραμόπουλος
Αβραμόπουλος: Όχι σε νέο Γκουαντάναμο για τους μετανάστες
Tags:
καθεστώς θεωρήσεων, ΕΕ, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK