21:12 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Πορτογαλία.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Πώς σώθηκε η Πορτογαλία, πώς βγήκε από την κρίση σε τρία χρόνια

© AFP 2019 / Patricia De Melo Moreira
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ρόλος της «κυριότητας» και των εξαγωγών στην επιτυχία της Πορτογαλίας. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση στην Πορτογαλία. Το παράδειγμα της βιομηχανίας των παπουτσιών: «Ήταν η πρώτη που επλήγη από την κρίση και σήμερα είναι το μεγαλύτερο success story της χώρας».

Την περίπτωση της πορτογαλικής διάσωσης αναλύει σε έρευνά της η διαΝΕΟσις, εν όψει και ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου.

Πρόκειται για μία σχετικά μικρή χώρα της περιφέρειας της Ευρώπης (όπως και η Ελλάδα) που όμως κατάφερε να εξέλθει από την κρίση μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ακολουθώντας έκτοτε αναδικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Ποια ήταν η «συνταγή» για αυτό το success story; Από την έρευνα της διαΝΕΟσις φαίνεται πώς η εξωστρέφεια και η έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα μπορεί να θωρακίσει μια οικονομία —και μια κοινωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έρευνα, η λιτότητα που κλήθηκε να εφαρμόσει η Πορτογαλία — μετά από την είσοδό της στο μνημόνιο το 2011 — είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η ανεργία στο 17%, να πέσει ο ελάχιστος μισθός στα 485 ευρώ και να μειωθούν οι μισθοί κατά 25%. «Τα μέτρα αυτά έγιναν αποδεκτά από τους πολίτες, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2012 ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις εξαιτίας της απόφασης να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων και να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Η απόφαση αυτή τελικά ανακλήθηκε», σημειώνεται.

Τρία χρόνια μετά, τον Μάιο του 2014 η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο. «Ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε στα 557 ευρώ (το 2019 θα φτάσει τα 600), οι μισθολογικές απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων αποκαταστάθηκαν, η ανεργία έπεσε κάτω από το 9%, οι συντάξεις αυξήθηκαν και η ανάπτυξη έφτασε το 2017 το 2,7%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, που το 2016 υπερέβαινε το 3%, φέτος προβλέπεται να πέσει στο 1,1%. Και από το 2020 θα υπάρχουν πλεονάσματα», όπως επισημαίνει η έρευνα, παραθέτοντας τα σημεία της πορτογαλικής επιτυχίας. 

«Πού οφείλεται αυτό το επίτευγμα; Ο ένας λόγος είναι η κουλτούρα της συναίνεσης. Στην Πορτογαλία δεν υπήρξαν "Αγανακτισμένοι", όπως στην Ισπανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και, φυσικά, στην Ελλάδα. Με εξαίρεση τις διαδηλώσεις του 2012 και κάποιες αποσπασματικές απεργίες στη συνέχεια, η κοινωνία αποδέχθηκε σε μεγάλο βαθμό στωικά την πραγματικότητα. Όχι επειδή οι Πορτογάλοι είναι λιγότερο ευφυείς ή μαχητικοί από άλλους, αλλά επειδή αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα προβλήματά τους».

Η συναίνεση αυτή αποτυπώθηκε λίγο ώς πολύ και στην ανάληψη της «κυριότητας» του μνημονίου από το πολιτικό σύστημα, παρατηρεί η έρευνα. «Αντί για μαζική φορολόγηση της μεσαίας τάξης όπως στην Ελλάδα, ο κεντροδεξιός συνασπισμός της εποχής έθεσε σε εφαρμογή πάνω από 400 μέτρα με σκοπό την τόνωση της παραγωγικότητας και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χιλιάδες καταστήματα έκλεισαν, πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, αλλά η Πορτογαλία βγήκε νικήτρια από τα μνημόνια».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή της Πορτογαλίας ήταν σκληρή», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ. «Όχι όμως τόσο σκληρή όσο της Ελλάδας, καθώς ο εξαγωγικός μας τομέας ήταν πιο ανθεκτικός, πιο ανταγωνιστικός και πιο μεγάλος. Ο ελληνικός εξαγωγικός κλάδος (υπηρεσίες, τουρισμός, τράπεζες, ναυτιλία) επηρεάστηκε από την κρίση, ο δικός μας όχι τόσο. Στη διάρκεια της κρίσης είχαμε λοιπόν δύο οικονομίες: μια εσωτερική, που υπέφερε από τη λιτότητα και συρρικνωνόταν, και μια εξωτερική, ιδιαίτερα στον Βορρά, όπου τα εργοστάσια δεν πουλούσαν εδώ και καιρό στην εσωτερική αγορά, αλλά στη Γερμανία, στη Γαλλία, καθώς και στις ΗΠΑ, στην Αγκόλα, στη Βραζιλία. Η ισορροπία δεν ήταν πάντα απόλυτη. Το ΑΕΠ έπεσε 3-4%. Αλλά αυτό ήταν».

Ανακεφαλαιώνοντας, η έρευνα τονίζει: Η Πορτογαλία όχι μόνο αναπτύσσεται ταχύτατα, αλλά αναπτύσσεται καλά. Γιατί η ανάπτυξή της δεν προέρχεται από την αύξηση των δημοσίων δαπανών, αλλά από την αύξηση των εξαγωγών.

Μάλιστα, στην έρευνα αναφέρεται και το παράδειγμα της βιομηχανίας των παπουτσιών, στο οποίο ειεδική μνεία κάνει και ο πρόεδρος του Πορτογαλικού Οργανισμού Επενδύσεων (Aicep), Λουίς Κάστρο Ενρίκες. «Ήταν η πρώτη που επλήγη από την κρίση και σήμερα είναι το μεγαλύτερο success story της χώρας. Γιατί; Επειδή ήταν προετοιμασμένοι. Επειδή είναι οργανωμένοι σε έναν συνεταιρισμό που λέγεται APPICAPS και διευκολύνει τη συλλογική δράση. Και επειδή κατάλαβαν γρήγορα ότι αντί να προσπαθήσουν να παράγουν 100.000 ζευγάρια παπούτσια που να ανταγωνίζονται τα κινέζικα (κάτι εξ ορισμού αδύνατο), είναι καλύτερα να παράγουν 10.000 ζευγάρια που θα απευθύνονται στους πιο απαιτητικούς καταναλωτές», σημειώνεται.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν η βιομηχανία να αναπτυχθεί κατά 28% μέσα σε μια τετραετία, με 1.700 επιχειρήσεις να εξάγουν το 98% της παραγωγής τους. 

Tags:
λιτότητα, διάσωση, μνημόνιο, Πορτογαλία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK