17:41 21 ΜΑΡΤΙΟY 2019
Το εργοστάσιο όπου κατασκευάζεται ο αγωγός Nord Stream 2

Εξετάζονται εναλλακτικές διαδρομές για την κατασκευή του Nord Stream 2

© Sputnik / Sergey Guneev
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η νομοθετικές πρωτοβουλίες της Δανίας οδήγησαν τους κατασκευαστές του Nord Stream 2 στην αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών που δε θα περνούν μέσα από τα χωρικά ύδατα της χώρας, αλλά από την ΑΟΖ της.

Μια εναλλακτική διαδρομή μέσα από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας προτείνει η εταιρεία που διαχειρίζεται την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ύστερα από τη διάθεση των δανικών αρχών να εμποδίσουν την κατασκευή του αγωγού στα χωρικά ύδατα της χώρας.

«Σήμερα, η Nord Stream 2 AG κατέθεσε αίτημα και περιβαντολλογική μελέτη στη Δανική Αρχή Ενέργειας που περιλαμβάνει μια διαδρομή που περνά μέσα από την ΑΟΖ της Δανίας στα βορειοδυτικα του Μπόρνχολμ. Αυτή είναι μαι εναλλακτική διαδρομή που δεν περνά μέσα από τα χωρικά ύδατα της Δανίας», αναφέρει η ανακοίνωση της εταρείας.

Ωστόσο, η Nord Stream 2 τονίζει ότι δεν αυτή η αίτηση δεν σημαίνει ότι παραιτείται από την προηγούμενη που αποτελεί την προτιμώμενη διαδρομή. Η εταιρεία είχε υποβάλει την αίτηση που περιλαμβάνει τη διαδρομή μέσα από τα χωρικά ύδατα της Δανίας τον Απρίλιο του 2017.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η Κοπεγχάγη προχώρησε σε νομοθετικές αλλαγές οι οποίες θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να αρνηθεί την κατασκευή αγωγών στα χωρικά της ύδατα για λόγους ασφαλείας που αφορούν τη Δανία, την ΕΕ, ή το ΝΑΤΟ.

Η κατασκευή του Nord Stream 2 έχει δεχτεί σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ που έχουν απειλήσει με κυρώσεις τις ευρωπαϊκές εταιρείες που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Nord Stream 2 παραβιάζει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, και υπονομεύει τα συμφέροντα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει τονίσει επανηλειμμένως ότι ο αγωγός δεν θα πρέπει να θεωρείται μέσο επιρροής.

Tags:
ΑΟΖ, Nord Stream 2, ΗΠΑ, Ρωσία, Δανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK