17:52 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2019
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Για οικονομικό πόλεμο μιλά ο Ερντογάν και απαντά με εμπόριο σε νομίσματα εκτός δολαρίου

© AFP 2018 / Adem Altan
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Σε «οικονομικό πόλεμο» που δέχεται η Τουρκία αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα εκτός του δολαρίου και του ευρώ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εμπορικές συναλλαγές σε άλλα εθνικά νομίσματα εκτός του δολαρίου και του ευρώ.

«Ετοιμαζόμαστε να συνεχίσουμε το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και την Ουκρανία, οι οποίες είναι αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο όγκο στις διμερείς συναλλαγές. Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να απελευθερωθούν από την πίεση του δολαρίου, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα παρόμοια σύστημα μ' αυτές», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνάντηση μελών του κόμματός του, στην πόλη Ριζούντα.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε επαναλάβει το αίτημα προς τους Τούρκους πολίτες να προχωρήσουν στην πώληση δολαρίων και ευρώ προκειμένου να στηρίξουν την ισοτιμία της λίρας η οποία κατέγραψε μεγάλες απώλειες την Παρασκευή, μετά και την ανακοίνωση Τραμπ για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

Μιλώντας για τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «συνομωσία με την ισοτιμία», τονίζοντας ότι αυτοί που προκαλούν διακυμάνσεις στην αξία της λίρας «πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να ανεχθεί την κατάσταση όταν «κηρύσσεται οικονομικός πόλεμος και πολλές χώρες πιέζονται υπό την απειλή επιβολής κυρώσεων». Υπενθύμισε επίσης ότι «στον κόσμο, δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός, ούτε χώρα, που να τα καταφέρνει ακολουθώντας εχθρική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι «όποιος προκαλεί προβλήματα στον τουρκικό λαό, αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει».

Σχετικά:

Τουρκική λίρα: Ανησυχία επενδυτών από την μεγάλη πτώση
Ο Ερντογάν υπερασπίζεται την εισβολή στην Κύπρο: «Σώσαμε Τούρκους από τη σφαγή»
Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει το κάλεσμα στους Τούρκους να πωλήσουν δολάρια και ευρώ
Tags:
εμπόριο, Τουρκική λίρα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ουκρανία, Κίνα, Ιράν, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK