18:33 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2019
Άνγκελα Μέρκελ

Η Μέρκελ ζητά βελτίωση του Δουβλίνου και δίκαιο σύστημα κατανομής προσφύγων

© Sputnik / Sergey Guneev
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Βελτίωση του συστήματος του Δουβλίνου ζητά η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξήρε την επίτευξη συμφωνίας με την Ισπανία και ανέφερε ότι ελπίζει σε ανάλογη συμφωνία με την Ελλάδα.

Τη βελτίωση του συστήματος του Δουβλίνου ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επισφράγιση της συμφωνίας με την Ισπανία σχετικά με την επιστροφή μεταναστών οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξήρε την πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ισπανία, περιγράφοντάς τη ως «θετική» και προσθέτοντας ότι το Βερολίνο ελπίζει σε εφαρμογή ίδιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι παρόμοιες συμφωνίες έχουν γίνει με Λιβύη και Τουρκία και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να ενισχύσει τους δεσμούς με τις χώρες διέλευσης μεταναστών όπως το Μαρόκο και η Τυνησία.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αναμόρφωσης του ισχύοντος ευρωπαϊκού συστήματος.

«Το σύστημα του Δουβλίνου πρέπει να βελτιωθεί. Στη θεωρία, οι μετανάστες που αρχικώς φτάνουν στην Ισπανία, δεν μπορούν να έλθουν στη Γερμανία. Όμως αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν ένα δίκαιο σύστημα και να οργανώσουν εν αρχή την επιστροφή όσων δεν επιλέγονται να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξή της με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί στο θέμα του επαναπατρισμού των μεταναστών.

«Όσοι δικαιούνται να παραμείνουν, πρέπει να κατανέμονται δίκαια στις χώρες της ΕΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει λύση, αλλά είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε ένα δίκαιο σύστημα κατανομής», τόνισε η καγκελάριος.

Η ίδια αποκάλεσε τη μεταναστευτική κρίση ως «κοινή πρόκληση για όλους», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να συνδεθεί με τη γεωγραφική θέση μίας χώρας». «Αυτό δεν είναι πρόβλημα μίας, δύο ή τριών χωρών από τη στιγμή που όλοι επωφελούμαστε από την ελευθερία μετακίνησης στην Ε.Ε. Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να εργαστούν για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε.

Tags:
μεταναστευτικό, Προσφυγικό, Άνγκελα Μέρκελ, Ισπανία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK