16:41 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2019
Κασπία Θάλασσα

Τα κράτη της Κασπίας απαγορεύουν την στρατιωτική παρουσία άλλων χωρών στην περιοχή

© Sputnik / Said Tsarnaev
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η συνάντηση τον ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, του Καζακστάν, της Ρωσίας και του Τουρκμενιστάν άρχισε στην πόλη Ακτό του Καζακστάν και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή σύμβασης για το καθεστώς της Κασπίας θάλασσας.

Η σύνοδος των χωρών της Κασπίας, με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών που συνορεύουν στην ενδοχώρα της θάλασσας, έχει εξαιρετική σημασία. Η σύμβαση εγγυάται ότι οι χώρες εκτός της περιοχής θα απουσιάζουν από την Κασπία θάλασσα, είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση θα διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα και θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής και η φωτογραφία με τους συμμετέχοντες.

Οι ηγέτες των χωρών θα κάνουν βόλτα στην προκυμαία της Κασπίας.

Η σύμβαση που καθορίζει το νομικό καθεστώς του νερού και των δικαιωμάτων και των ευθυνών των παράκτιων χωρών προετοιμάζεται εδώ και 22 χρόνια.

Η επιφάνεια του νερού θα μείνει κατά κύριο λόγο ανοιχτή για κοινή χρήση, ενώ το θαλάσσιο έδαφος μπορεί να είναι προσβάσιμο βάση των όσων ισχύουν διεθνώς. Η σύμβαση επίσης επιβεβαιώνει ότι κανένα κράτος εκτός από αυτά που την υπογράφουν δεν μπορεί να εγκαταστήσει ένοπλες δυνάμεις στην Κασπία.

Tags:
Σύνοδος των χωρών της Κασπίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Κασπία Θάλασσα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK